Fildişi ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ülkelerinden bazılarını ziyarete çıktı. Bu ülkeler arasında Fildişi Sahilleri de var. Bugüne kadar Fildişi Sahilleri’ne Türkiye’den, değil Cumhurbaşkanı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ülkelerinden bazılarını ziyarete çıktı. Bu ülkeler arasında Fildişi Sahilleri de var. Bugüne kadar Fildişi Sahilleri’ne Türkiye’den, değil Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyarette bulunulması, resmi bir heyet bile gitmemiş.
Ülke çok fakir. Gayri safi milli gelirleri 23 milyar dolar ve kişi başı milli gelirleri 1000 dolar civarında. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri.
1960’a kadar Fransız sömürgesi idi. Ülkenin ismi 16. yüzyılda buralara fildişi elde etmek için fil avlamaya gelen Portekizlerin bu talanı sonrası şekillenmiş. Ülkenin ismi birçok dilde farklı söylendiği için 1985 yılında devlet başkanlarının aldığı kararla bugünkü telaffuzuna kavuşmuş.
Erdoğan’ı Fildişi Sahilleri’ne yönlendiren dışişleri diplomatlarının amacı nedir bilemeyiz ama Saray çevreleri Rusya’dan boşalan yeri her halde Fildişi Sahili gibi Gana gibi ülkelerle doldurmayı planlıyorlar!
Ülkede tıpkı Artvin Cerattepe gibi müthiş bir orman talanı var. Siyasiler bu talanın habire önünü açmış.
Amacım size coğrafya dersi vermek değil.
Fildişi Sahili ile Türkiye arasındaki bazı benzerliklere dikkat çekmek istiyorum.
Erdoğan’ın, Afrika ziyareti öncesi yaptığı açıklamadaki “Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımıyorum, saygı da duymuyorum” ifadesi tazeliğini koruyor. Yargıyı hem de yüksek yargıyı reddeden ifadeleri rahatlıkla kullanabiliyor Cumhurbaşkanımız.
İşte Fildişi Sahili de aynı çizgide siyasetçilerin bulunduğu bir ülke. Bir önceki Cumhurbaşkanı LaurentGbabgo, 26 Ekim 2000 tarihinde ülkenin 4. Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı boyunca kendi partisi olan Fildişi Halk Cephesi’nin üyelerine devlet kademelerinde ikbal kapısı açtı. Güçlü bir basın ağı kurdu. Kendi beslemesi olan kitlelere en iyi imkanları sağladı.
2010 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti. Ancak “seçim sonuçlarını tanımadığını” ilan etti. “Seçimlerde hile var” dedi. “Cumhurbaşkanlığım devam ediyor” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar