Dolmabahçe’de özyönetime evet demediniz mi?

PKK, Güneydoğu’da adeta kurtarılmış bölgeler ilan etti. Aylardan beri devletin giremediği mahalleler var. Okullar, hastaneler, camiler, kütüphaneler yakılıyor. Cizre ve Silopi’de bir kaç kamu binasından başka...

PKK, Güneydoğu’da adeta kurtarılmış bölgeler ilan etti. Aylardan beri devletin giremediği mahalleler var. Okullar, hastaneler, camiler, kütüphaneler yakılıyor. Cizre ve Silopi’de bir kaç kamu binasından başka “devlet” yok.
PKK da tam bu atmosferde “özyönetim” ilan ediyor. HDP bunu destekleyen açıklamalar yapıyor. Özyönetim, yani özerklik yani bölünme.
Hükümet ise HDP’nin bu açıklamalarını, öz yönetim talebini “ihanet” olarak niteliyor.
Oysa bu yılın mart ayında hükümet ile HDP arasında imzalanan ve hükümet sözcüsü Yalçın Akdoğan tarafından gururla ilan edilen Dolmabahçe Mutabakatı’nda bütün bunlar tek tek yazılıydı.
Dolmabahçe Mutabakatı’nın maddeleri incelendiğinde;
Bir: “Demokratik siyasetin içeriği tartışılmalı” maddesinde silahlı-silahsız bütün PKK’lıların aktif siyaseti girmesinin önü açılıyordu.
İki: “Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması” maddesini bütün gazeteler “ÖZYÖNETİM” başlığı ile vermişti. Hükümet o tarihte bunu yalanlayan bir açıklama yapmamıştı.
Bu maddede, AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na atıfta bulunularak, yerelde ‘Demokratik Özerklik’ adı altında özyönetim modellerinin geliştirilmesi, talep ediliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar