Çocuklarımız kobay mı?

Dünyada eğitim sistemi ile bu kadar oynayan bir ülke var mı bilmem. Neredeyse her yıl ya sınav sistemi ya müfredat ya da ya da geçme sistemi değişiyor. Çocuklarımız adeta deneme yanılma yöntemiyle kobay olarak...

Dünyada eğitim sistemi ile bu kadar oynayan bir ülke var mı bilmem. Neredeyse her yıl ya sınav sistemi ya müfredat ya da ya da geçme sistemi değişiyor. Çocuklarımız adeta deneme yanılma yöntemiyle kobay olarak kullanılıyor.
OECD’nin 2016 yılı Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme Raporunda (PISA), Türkiye diplerde yer alıyor. 15 yaş öğrencileri arasında yapılan değerlendirmelerde, 35 OECD ülkesi arasında sonucuyuz. Okumada 37’nci, fen bilimlerinde ise 41. sıradayız. 64 ülke arasında yapılan bu araştırmaya göre matematik ve temel bilimlerde de okuma dalında da eğitim sistemimiz felaket sinyalleri veriyor. Meslek lisesi mezunu olup dört işlem yapmayı bilmeyen öğrenciler mi istersiniz, TEOG’tan, YGS’den, LYS’den sıfır çeken öğrenciler mi?

Böyle bir durumda kendini sorgulaması ve mesela PISA verilerine göre çocuklarını zirve noktada eğiten Singapur, Hong Kong, Çin gibi Asya ülkeleri bu işi nasıl yapıyor diye araştırıp buradan elde edilen sonuçları kendi “milli bünyemize” uygun hale getirmek yerine biz, hep sınav sistemiyle, not sistemiyle, gereksiz müfredat değişiklikleriyle uğraşmışız.

Mesela son olarak önümüzdeki eğitim-öğretim yılında tarih derslerinde Atatürk’ü azaltmanın, İnönü’yü kaldırmanın planlarını yapıyoruz. Atatürk’ün inkılaplarını kaldırınca çocuklarımız tarihi daha iyi mi öğrenecek, İnönü’yü budayınca daha çok mu kitap okuma merakları artacak, geometriye daha mı hevesle yönelecekler? Allah aşkına son 15 yılda milli eğitimde ne kadar çok değişiklik yapıldığının farkında mısınız?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar