Bölünme anayasası

Yeni anayasa değişikliği çalışmaları için dün mecliste kurulan uzlaşma komisyonunun göreve başlama tarihiydi. Türkiye’de yaşanan sorunların baş sorumlusu olarak anayasa görülüyor. 12 Eylül...

Yeni anayasa değişikliği çalışmaları için dün mecliste kurulan uzlaşma komisyonunun göreve başlama tarihiydi. Türkiye’de yaşanan sorunların baş sorumlusu olarak anayasa görülüyor. 12 Eylül anayasası değiştirilirse sanki bütün sorunlardan; ekonomik sıkıntılardan, terörden, işsizlikten, sosyal patlamalardan kurtulacakmışız gibi bir hava estiriliyor.
Oysa yaşadığımız onca sorunun mevcut anayasadan kaynaklanan hiçbir boyutu yok. Zaten vatandaşın da ‘anayasayı değiştirirsek bütün sorunlarımız bitecek’ diye bir düşüncesi ve önceliği yok. Hiçbir ülke sadece anayasasını değiştirerek bütün sorunlardan kurtulmuş değil.
Anayasa değişikliğini en çok isteyen kişi Erdoğan... O da kuşkusuz başkanlık sisteminin getirilmesi ve şahsının başkan olması için çabalıyor. Ülkenin sorunlarının halledilmesinden çok şahsının en ‘o en büyük koltuğa’ oturarak “Türkiye’nin yönetim şeklini değiştirme” amacını gerçekleştirmek için bunu istiyor.
Tahayyül ettiği başkanlık sisteminin ise dünyada eşi benzeri yok. Türk işi başkanlık diyorlar buna. Başkan tamamen sorumsuz... Yüksek yargı mensuplarının; Yargıtay Başkanının, Danıştay Başkanının, Anayasa Mahkemesi Başkanının hatta bütün yüksek yargı üyelerinin atamasını yapıyor, meclisi istediği zaman lağvedebiliyor, seçim kararı alıyor yani adata ülkenin tek sahibi gibi hareket edebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar