Atatürk’e iftirada bir maske daha düşüyor

Atatürk’e muhalif isimlerden olan Dr. Rıza Nur’un yazdığı hatıratında Atatürk’e ağır hakaretler yer alır. Atatürk’ün özel hayatından sosyal ilişkilerine kadar öylesine iğrenç...

Atatürk’e muhalif isimlerden olan Dr. Rıza Nur’un yazdığı hatıratında Atatürk’e ağır hakaretler yer alır. Atatürk’ün özel hayatından sosyal ilişkilerine kadar öylesine iğrenç ifadeler vardır ki, Atatürk’ün başka hiçbir arkadaşının dile getirmediği bu tarz bir söylem daha baştan kuşku yaratmaktadır.
1926’da Türkiye’den kaçarak Fransa’ya yerleşen Rıza Nur’un yazdığı 1800 sayfalık hatıratı 3 nüshadan oluşuyor. İlk nüsha, 4 Haziran 1935’te British Museum’a bizzat kendisi tarafından veriliyor. Diğer nüshadan biri Fransa Ulusal Kütüphanesi’nde, öteki ise Hollanda Leiden Üniversitesi Kütüphanesi’nde.
Milliyet gazetesinin haberine göre Fransa Ulusal Kütüphanesi’ne verilen nüshayla ilgili ilginç bir detay var. Nur’un ölüm tarihi 8 Eylül 1942. Hatıratın teslim tarihi ise 28 Şubat 1949. 1800 sayfalık hatıranın teslim eden kişi kısmında Fransızca olarak ‘anonim’ ifadesi yer alıyor. (Milliyet, 31 Ocak 2016)
Genç bir tarihçi çok önemli bir araştırmanın izini sürüyor. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Cihan Oktay, ‘hatırat’ üzerinde yaptığı çalışmada ilginç bir detaya dikkat çekiyor: “Rıza Nur’un 1800 sayfalık hatıratına sonradan eklemeler yapıldı, ekleme yapılan bölümlerde ise Atatürk ve ailesine yönelik ağır ithamların olduğu anlaşılıyor.”
Nüshaların içeriğinde Atatürk’ün şahsına ve ailesine yönelik çok ağır itham ve karalamalar yer alıyor. Bu kısımların bazılarının kurşun kalem ve siyah mürekkepli kalemle eklendiği anlaşılıyor. Ekleme yapılan bölümler ayrıca kırmızı kalemle işaretlenmiş durumda.
Cihan Oktay, Rıza Nur’un İngiliz gizli servis elemanları ile de irtibat halinde olduğunu anlatıyor ve ilavelerin yabancı servisler tarafından yapılmış ya da yaptırılmış olacağına dikkat çekiyor: “Rıza Nur, hatıratını yazmaya 1928’de başlayıp, 1930’da bitirmiş, 1936 yılına kadar çeşitli yerlerine toplam 243 sayfayı bulan eklemeler yapmış, sonra yurtdışında bazı kütüphanelere 1960 yılından sonra yayınlanmak şartıyla teslim etmiştir.
Burada ilginç olan, Dr. Rıza Nur’un ölümünden yaklaşık 7 yıl sonra ‘hatırat’ın kütüphaneye teslim edilmiş olması. Orijinal nüsha üzerinde ‘edisyon kritik’ dediğimiz metin incelemesi yapılmalı. Çünkü Kürt tarihi araştırmaları ile tanınan Robert Olson, bir eserinde Dr. Rıza Nur’un İngiliz istihbaratı ile ilişkilerine işaret ediyor. Salahi Sonyel’in yayınladığı Gizli İngiliz Belgelerinde ise Dr. Rıza Nur için ‘Rus Ajanı’ kaydı vardı. Uzman kuruluşlara bu eklentileri incelettireceğiz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar