Atatürk ve din

Atatürk’ü dinle ve dindarlıkla bağdaştırmak istemeyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Özellikle kör bir laiklik tanımının peşinden gidenler, Atatürk’ün dinle alakası olmayan bir...

Atatürk’ü dinle ve dindarlıkla bağdaştırmak istemeyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Özellikle kör bir laiklik tanımının peşinden gidenler, Atatürk’ün dinle alakası olmayan bir kişi olduğunu ve kurduğu laik devletle de bunu perçinlemek istediğini vurgularlar.
Bu önemli soruyu Rahmetli Attila İlhan’a da sordum. “Atatürk’ün dinle alakası yok muydu? Dinden, diyanetten uzak mıydı?”
2002 yılında Meltem TV’de de yayınlanan ve “Attila İlhan’la Sohbet/Batının Maskesi Düşüyor” adlı kitabıma da koyduğum cevapta şunları söylüyordu Üstad:
“Mustafa Kemal Paşa’nın bütün metinlerinin yayınlanması lazım geliyordu, çok şükür onu bir yayınevi akıl etti. Çünkü daha evvel yayınlananlar eksik. Kırpmışlar. Mustafa kemal Paşa, CHP’yi kuracağız diye gitmiş dolaşmış bütün Anadolu’yu gezdiği her yerde de bütün insanları çağırıyor. Bu insanlara “ne isterseniz sorun” diyor.
Şimdi o kadar enteresan ki, o metinleri okuduğunuz zaman şuna şaşırıyorsunuz; Mustafa Kemal Paşa’ya soruların büyük ekseriyeti -halk inanmış olduğu için- dinle ilgili geliyor. Sorular soruyorlar. Hayretler içinde gördüm ki Mustafa Kemal Paşa dini konuları çok iyi biliyor. Hepsine gereğince cevabı veriyor, hepsini tatmin ediyor. Buna mukabil bunların önceden yayınlanmış olan kısımlarında o bölümler hep çıkarılmış! Yok!
Sanki o sorular sorulmamış, Gazi o cevapları vermemiş gibi. Ancak yeni çalışmalarla, yani mesela Balıkesir çalışması. Balıkesir çalışmasının daha evvel çıkmış olan metni Gazi’nin söylev ve demeçlerindedir. Yanlış hatırlamıyorsam 6-7 sayfalık bir metindir. Bunun tamamını sonra bastılar. O çıkan metne baktığım zaman dehşet içinde kaldım. 70 küsur sayfalık söz etmiş Mustafa Kemal Paşa, 7 sayfasını seçmişler!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar