Adalet ve Haydar Baş

Adalet herkese lazım... Adaleti hâkim kılmayan devlet, devlet olamaz. Adil davranmayan idareci sonunda zulme yönelir. Adalet yerine zulmü hakim kılanlar ise yok olmaya mahkumdurlar.İnsanda ve devlette adaletin hakim olmasının şifresini ise Prof....

Adalet herkese lazım... Adaleti hâkim kılmayan devlet, devlet olamaz. Adil davranmayan idareci sonunda zulme yönelir. Adalet yerine zulmü hakim kılanlar ise yok olmaya mahkumdurlar.
İnsanda ve devlette adaletin hakim olmasının şifresini ise Prof. Dr. Haydar Baş’ın şu dünkü yazısındaki şu cümlede görüyoruz:
“Gerçek devlet adamı olmak için güzel ahlak ile donanmak gerekiyor. Hz. Peygamber, ‘Müslüman elinden ve dilinden herkesin emin olduğu kimsedir’ buyurur.” (Adalete Farklı Bakış, Haydar Baş, Yeni Mesaj)
Bugün adalet için yürüyenler, koşanlar, açıklama yapanlar, tepki gösterenler bilmeli ki, adaletin temelinde ‘güzel ahlak’ var.
Kanunların uygulanması, hukuk devletinin hâkim olması, kanun devletinin ihdas edilmesi için öncelikle güzel ahlak sahibi olmak şart.
Hangi konum ve mevkide olunursa olunsun, şifre ‘güzel ahlak’tır.
Yine Haydar Baş’ın dünkü yazısına dönelim: “İmam Ali döneminde ‘Devlet Baba’ anlayışı vardı. Devlet, ‘gerçek adalet’ temeli üzerine bina edilmişti. Bakınız Malik’e verdiği nasihat gerçek devlet adamlığını bir cümle ile nasıl anlatıyor: Ey Malik! Eşin, dostun, ahbap ve arkadaşlarının istek ve arzuları halkın huzurunu kaçırırsa, Allah’ın rızasına aykırı davranmaktan uzak durmalısın. Eğer bunun aksini yaparsan zulmetmiş olursun.” (A.g.y)
Devleti yönetme mevkiinde olanlar ya da kendini buna aday görenler bilmeli ki, “Allah’ın rızasına aykırı davranmaktan uzak duranlar, zulüm ehli” olurlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.048 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 251 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar