Atatürk’e göre emperyalizm kalıtımsaldır

Batıyı daha doğrusu emperyalizmin beşiği olan ülkeler topluluğunu tanımak için Atatürk’ün emperyalizme bakış açısını ve bu konudaki tahlillerini okumak şarttır. Emperyalizmle her dem...

Batıyı daha doğrusu emperyalizmin beşiği olan ülkeler topluluğunu tanımak için Atatürk’ün emperyalizme bakış açısını ve bu konudaki tahlillerini okumak şarttır. Emperyalizmle her dem büyük sorunlar yaşamış ve özellikle son asırda emperyalizmin gerek ülkemizde gerek bölgemizde büyük işgal ve yayılmacılık emellerine şahit olmuş olan ülkemiz insanları için emperyalizmi tanımada önereceğim yegâne isim Atatürk’tür.
Hayatını Batının yayılmacı emellerine karşı savaşla geçiren ve birçok cephede İngilizlerle, Yunanlılarla, İtalyanlarla, Fransızlarla, Avusturyalılarla ve Ruslarla savaşan Atatürk, özgür ve egemen bir vatan haline getirdiği Türkiye’de, halka kucaklaştığı bir konuşma için gittiği İzmir’de şöyle der:
“Batı, Osmanlı devletinin yıkılması, tarihten, coğrafyadan, haritadan çıkarılarak silinmesi için şiddetli bir arzu duymuştur. Avrupa’da, Doğu sorunu adı altında Türk milletini yok etmek konusundaki istek çok derindir. Bugünkü Avrupa diplomatlarının bilinçlerinde var olan bu görüş noktası, bugün değil çok önceki zamanlarda yerleşmiş bir düşüncedir.
Bu adeta babadan oğula geçen kalıtımsal bir anlayış, alışkanlık bir gelenek olmuştur.
Dolayısıyla Batı’nın soyaçekimle gelen bu anlayışı değiştirmek kolay olmayacaktır.” (Atatürk’ün Resmi Yayınlara Girmemiş Söylev ve Demeçleri, Sadi Borak, Kaynak Yayınları, İstanbul 1997, sf.198)
Bu tarihi tespitleri dikkatlice okuyun:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar