Abdulhamit, Theodor Herzl’i kovdu mu?

Abdülhamit’in ne kadar büyük bir devlet adamı ve kahraman bir kişiliği sahip olduğunu anlatanlar bu tezlerini, en başta O’nun, Siyonizmin babası olan Theodor Herzl’i huzurundan kovmasını anlatarak süslerler:“Benim...

Abdülhamit’in ne kadar büyük bir devlet adamı ve kahraman bir kişiliği sahip olduğunu anlatanlar bu tezlerini, en başta O’nun, Siyonizmin babası olan Theodor Herzl’i huzurundan kovmasını anlatarak süslerler:
“Benim Yahudilere verecek tek karış toprağım yok.”
Rivayetlere göre Abdülhamit bu görüşmeden sonra Herzl’i huzurundan kovar.
Rivayet diyorum zira tarihi vesikalarda bu kovulma olayını doğrulayan net bir belge yok.
Tarihi olayları, tarihin önümüze koyduğu vesikalara göre değil de ideolojik kutuplaşmalara göre değerlendirme hastalığımız bu görüşmelerin nasıl başladığı ve nasıl sonuçlandığını bütün ayrıntılarıyla ortaya koymak isteyen tarihçileri de etkiliyor.
Herzl, Sultan II. Abdülhamit’e Yahudiler için toprak talebini ilk olarak kendisi yapmadı, dostu olan Polonyalı diplomat Phillip de Nevlinsky vasıtasıyla yaptı ama bir sonuç çıkmadı.
Herzl’in anılarını Türkçeye çeviren Ergun Göze’nin de arşivlerde yaptığı araştırmaya göre, Padişah’ın “Filistin’den toprak vermeyeceğiz” dediği kişi, T. Herzl değil, Nevlinsky’dir.
Aracı Nevlensky’nin görüşmesinden bir sonuç çıkmaması üzerine, Herzl 1896’da İstanbul’a bizzat geldi. Başkente bu tarihten sonra dört defa daha gelecek ve 1902’ye kadar Yıldız Sarayı ile bağlantısını kesmeyecekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar