Mavi Kırlangıç

Çocuk dergiciliğinin önemli yayınlarından biri olan Mavi Kırlangıç’ın ilk sayısı Yeşilay’ın topluma sunduğu bir kültür hizmeti olarak 1969 yılının Ocak ayında...

Çocuk dergiciliğinin önemli yayınlarından biri olan Mavi Kırlangıç’ın ilk sayısı Yeşilay’ın topluma sunduğu bir kültür hizmeti olarak 1969 yılının Ocak ayında “Öğrenci ve Çocuk Gazetesi” olarak yayın hayatına başlar. Bağımsız bir geleceğin inşasının ancak bağımlılıklardan uzak duran ve iyi yetiştirilmiş bir nesil ile mümkün olacağının bilinciyle bir grup idealist aydının gayretleri ve büyük bir heyecanla, gazete ebatlarında ve haftalık olarak,  1970-80 yılları arasında ise aylık dergi olarak yayımlanır.

Derginin ilk sayısı 80.383 adet, ikinci sayısı 84.240 adet olarak, o döneme göre hayli yüksek sayılacak sayıda basılır. Daha çok öğrenciye ulaşması için de abone sayısı fazla olan okullara televizyon, sinema makinesi, teyp, projeksiyon, radyo, mikroskop ve daha birçok hediyenin verileceği kampanyalar düzenlenir. Hatta Mavi Kırlangıç’ın tarihinin yazılı olduğu 10 pulu gönderen öğrenciye öğretmeniyle birlikte ücretsiz yurt içi gezisi çekilişine katılma hakkı verileceği duyurulur. Böylelikle okul idarecileri ve öğretmenlerinin de dikkatleri çekilir.

Türkiye’nin bu en eski çocuk dergilerinden biri olan Mavi Kırlangıç bağımsız bir dergi olarak yayın hayatına Haziran 2017 de tekrar başladı. Yani 208. sayı ile kaldığı yerden devam ediyor. Hedef kite yaş grubu 6-10 arası. Doğru ve güvenilir bilgilerden oluşan tüm içerikler, uzman psikolog, pedagog ve eğitimcilerden oluşan uzman bir ekibin  oluşturduğu kazanım listelerine göre hazırlanmakta. Mavi Kırlangıç, çocuklarda yaş gruplarına yönelik olarak zararlı alışkanlıklar ve sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirici, farkındalık oluşturucu, bağımlılıklardan korunma bilgi ve becerilerini geliştirici, yaşam becerileri kazandırıcı, büyüme ve gelişme açısından son derece önemli olan ince motor kas gelişimlerine katkı sağlayıcı içeriğe sahip olan bir dergi. Batı kültürüne yönlendirici veya bu kültürden taşıyıcı ögelerden değil, kültürel kodlarımızı taşıyan, bizden olan Yeşilcan, Efe ve Ece karakterleri ile tamamen bizim kültürümüzün ürünü karakterlerden oluşuyor. Dergiye bilinçli olarak reklam alınmamakta. Çocuklar hem eğlenip hem sağlıklı yaşam, kültür, tarih gibi bilgileri öğreniyor olacakları dergiye Türkiye genelinde tüm bayilerden ve yesilaymarket.com sitesinden ulaşılabilirler.

Artık kitap okumuyor ve dergi takip etmiyor çocuklarımız. Maalesef aldıkları var ise de daha çok sınavlara hazırlayan test içerikli kitap ve dergiler. Çocuk dergiciliğinin ekrana yenik düştüğü bu süreçte Mavi Kırlangıç gökyüzünde özgürce uçmaya yeniden başladı. Ve en değerlisi çocuklarımıza erken yaştan itibaren bağımlılıklardan uzak kalabilme bilincini oluşturma amacıyla. Her çocuk Yeşilaycı doğar. Sonra başta biz yetişkinler olmak üzere, çocuğun çevredeki kötü örnekleri modellemesi ile bağımlılıklara ilk adım atılır. Doğuşta Yeşilaycı olan çocuklarımızın bu bilinçle büyümeleri, ergenliğe bu bilinçle girmeleri ve yaşamlarını bu bilinçle sürdürmeleri için iyi bir fırsat Mavi Kırlangıç’ın çocuklarımızla buluşması. Diğer taraftan da derginin çocuklarımızı bir nebze olsun teknolojik aletlerin ve ekranın başından uzaklaştırma misyonu da çok önemli.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Otizmin farkında olmak 08 Nisan 2018 | 250 Okunma Çocuk ruhsal sağlığı 01 Nisan 2018 | 141 Okunma Hayatım giderek kararıyor 25 Mart 2018 | 164 Okunma Çocukların cinsel istismarı 25 Şubat 2018 | 124 Okunma Dürtüsel gençler 18 Şubat 2018 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar