Çalışmakla evliya olunabilir

Atalarımız “Her gördüğünü hızır, her geceyi Kadir bil” demişler. El-Hak doğru söylemişler. Kimin ne olduğu bilinmez; her karşılaştığımız insana iyi muamelede bulunmak daima...

Atalarımız “Her gördüğünü hızır, her geceyi Kadir bil” demişler. El-Hak doğru söylemişler. Kimin ne olduğu bilinmez; her karşılaştığımız insana iyi muamelede bulunmak daima hayırlı neticeler hasıl eder.

Evliya “Allah (c.c.) dostları” demektir. Velî “Allah (c.c.) dostu” demektir. Çoğulu da evliyadır. El-Veliyy, Allah’ın güzel isimlerinden el-Esmau’l-Hüsna’dan biridir. Gömüldükleri zaman kendilerine Allah’ı hatırlatan kişi olmalarının kişilikleri de buradan kaynaklanmaktadır. Sevgili Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)’in:
“Onlar öyle kimselerdir ki, görüldükleri zaman Allah’ı hatırlatırlar. (İbni Mâce, Zühd, 4) beyanı da mesele üzerinde hassasiyetimizin önemini ortaya koyar.

Evliya-i kiram hazeratı çeşitli isimlerle tanınırlar. Derecelerine göre de tarif edilmişlerdir. Sayıları da muhtelif rakamlarla belirtilmişlerdir. Müslümanlar çoğu zaman dualarında Allah (c.c.)’tan bu rakamlardan bazılarını zikrederek talepte bulunurlar. Bunların bir kısmını hatırlayalım:

* Birler, Üçler, Dörtler, Yediler, Kırklar, Yetmişler, Üçyüzler vesilesiyle Ya Rabbi… derler.

* Kutub: Bütün olgunluğu şahsında toplamış, Ğavs bir zattır.

* Ğavs: Bir kişidir, meskeni Mekke’dir.

* İmameyn: Kutbun sağında ve solunda bulunan iki kişidir.

* Amd: Dört kişidir. Yeryüzünün dört cihetinde bulunurlar.

* Ahyâr: Yedi kişidir. Yeryüzünde gezicidirler.

* Ebdal: Kırk kişidir. Meskeni Şam’dır.

* Nüceba: Yetmiş kişidir. Meskeni Mısır’dır.

* Nükaba: 300 kişidir. Meskeni Mağrib’dir.

* Evtad: İlahi emirlere sıkı sıkıya bağlı, gecelerini ibadetle geçiren dünyanın her yerinde bulunan zâtlardır.

* Ümenâ: Dünyalık sevmeyen kimselerdir.

* Meczûb: İradeleri üzerinde olmayan zâtlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Noel sen bizim neyimiz olursun? 23 Aralık 2017 | 231 Okunma Yılbaşı toplu isyan 22 Aralık 2017 | 304 Okunma Sıla-I Rahim nedir? 19 Aralık 2017 | 238 Okunma Gençler Kur’an’da böyle tanıtılıyor 16 Aralık 2017 | 242 Okunma İyi huyları giyinmek 15 Aralık 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar