Zihinsel öncelik sıralaması

Beynimizin saniyede en az ikibin işlem yaptığı söyleniyor. Ben saymadım, ilgili bilim adamları söylemiş. Biz, bizim için gerekli olanı seçip alıyoruz ve diğerleri ne oluyor bir fikrim yok...

Amerika orada veya burada bir şey yapıyor, diğer taraftan iftar saatine üç beş dakika kalmış, kafanız buharlı ve aynı anda çocuk pencereden sarkmış, düşebilir. Hangisi öncelikli? Bunu bile tartışan binlerce fikir çıkabilir ortaya. 

Dışımızdaki dünya yanında kendi zihnimizle sınırlı olarak da bir öncelikler problemi yaşayabiliriz. Bitmeyen istekler, tehlikeler, ihtiyaçlar ve yaklaşımlar. Kendi müktesebatımız, bilinçaltımız, hafızamızın derinliği, ilgilerimiz…Burada da sıralamayı doğru yapıp yapmadığımız bir muamma. 

Arkamızda kalan her şey tarih ve önümüzdeki saniyeden itibaren her şey gelecek. 

Ama her olay kendi zamansallığını dayatıyor yine de. Zamanın, toplumun, yakınlarımızın, dostlarımızın, işlerimizin baskısı altındayız sürekli. Yetmezmiş gibi çelişkilerimiz, duygularımız ve aklımızın sınırları ehem/mühim sıralamasını yaparken tayin ettiğimiz yön levhasını sisleyip puslayabiliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kalp durdu 02 Nisan 2020 | 96 Okunma İçerisi/dışarısı 28 Mart 2020 | 744 Okunma Bir çocuktan birkaç post çıkarmak 22 Şubat 2020 | 351 Okunma Okulda havlayan bir Fındık 20 Şubat 2020 | 208 Okunma Şifreler deşifreler 18 Şubat 2020 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar