Dergilerdeki Türkiye

Cemil Meriç’in o ezberlenen sözünden yola çıkarak hep söylenir: “Dergiler hür tefekkürün kalesidir. ” Çok yazar girmiştir içine bu hür tefekkür kalelerinin. Ama nedir?

Bazıları hemen çıkmış, bazıları da evini, okulunu bu kalenin içine kurmuştur. Hiç girmeyen yazarlar şairler de var mıdır? Zor, ama belki de vardır, bilmiyorum.

Bir dönem Türkiye’nin siyasî ya da kültürel hayatına yön veren dergiler olduğu gibi, çiçek/böcek sınırları içinde kalan ve kalmaya çalışan dergiler de olmuştur.

Bir zamanlar bir “Üstad”ın riyasetinde çıkardı dergiler. O dergiden yayılan hava ve oı dergiye akın eden yazar kafalar belirli bir atmosfer ve etki alanı oluştururdu.

Şimdilerde dünyadaki geleneksel kodlara uygun her şey gibi dergi kavramı da biraz alt üst oldu.

Dijital varoluş çağında dergiler de kendi payına düşeni aldı.

Ama Türkiye dergiciliği başka. Oturmuş çizgisini koruyan ve konvansiyonel bir ruh taşıyan dergiler yanında “devrimci”, “pastoral”, “düşünsel”, “zıpçıktı”, “sanatsal” ya da “kaotik” içerikli yüzlerce dergi çıkmaya devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kalp durdu 02 Nisan 2020 | 96 Okunma İçerisi/dışarısı 28 Mart 2020 | 742 Okunma Bir çocuktan birkaç post çıkarmak 22 Şubat 2020 | 348 Okunma Okulda havlayan bir Fındık 20 Şubat 2020 | 205 Okunma Şifreler deşifreler 18 Şubat 2020 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar