Ülkücülük böyledir!(2)

Ve ülkücülük zapt etmesi zor bir liderlik arzusunu, iktidar iştiyakını varlığında barındırır. Bu arzunun temelinde ille de iktidar nimetleri yoktur. Ama milletin, onun ülkücülük normlarına onay vermesi...

Ve ülkücülük zapt etmesi zor bir liderlik arzusunu, iktidar iştiyakını varlığında barındırır. Bu arzunun temelinde ille de iktidar nimetleri yoktur. Ama milletin, onun ülkücülük normlarına onay vermesi açısından önemli, “azınlık, yalnızlık” hislerine cevap olması açısından önemlidir. Rahmetli Başbuğ, bu konuya biz iktidarda değiliz, ama fikirlerimiz iktidarda” tarzında yaklaşmıştı. Rahmetli Muhsin Başkan da, “halkımız bizi sever takdir, eder, ama oy vermez” tarzında özetlemişti. Öyleydi de.

***

MC hükümetlerinde koalisyon ortaklığı sonrasında bir kere de Ecevit'e bahşedilen hükümet başkanlığı, bir yandan fedakârlık bir yandan da ikbal beklentisi olmadığını işaret eden tavırdandı. Ancak Devlet Bey döneminde, yönetimde yaşlı model ülkücüler, genç kuşak ülkücülerin, tüketim toplumu alışkanlıklarına daha yatkın olduğu dönemleri devam etti. O nedenle, hem karizması, hem de fikirleriyle MHP'yi hem coşturan hem pusturan, bunu da bir el hareketiyle yapabilen Başbuğ yerine, meydanlarda kükreyen, TV programlarında tam bir mahcup Anadolu delikanlısı olan Devlet Bey zamanında, durumlar farklılaştı. Gerçi, Başbuğ döneminde de, bazı kararlara binaen isyan bayrağı açmalar oldu, ancak Başbuğ “lider, doktrin, teşkilat” üçlemesinin yumuşatmayı bildi. Devlet Bey, doktrinden bahsetmeyen bir teşkilatı, doktrinlere bağlı bir lider olarak götürme çabasında oldu.

***

Eski kuşak ülkücülük, komünist karşıtı olmayı, temel varlık nedeni olarak gördü. Bu şekilde hem Rus zulmü altında inleyen Türk gardaşların, garındaşların yanında olacak hem de Osmanlı'yı bitiren Rus'a karşı da tavır alacak, ateizme karşı da duracaktı. Perdenin arkasında, ABD, NATO muhipliği de bundan kazanacaktı. O nedenle, Türkiye ve Türk karşıtlığı kadar, Amerika NATO karşıtlığı da ülkücülüğün hedefi oldu.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ülkücülük böyledir!(3) 10 Ağustos 2017 | 1.013 Okunma Ülkücülük böyledir!(2) 06 Ağustos 2017 | 516 Okunma Ülkücülük Böyledir! 03 Ağustos 2017 | 1.161 Okunma Yabancılık hissi 30 Temmuz 2017 | 362 Okunma MHP ve Kurultay (4) 27 Temmuz 2017 | 603 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar