Suriye'de ne oluyor?

Başka ülke topraklarında operasyon yapmanın kendine özgü problemleri vardır. Bunlardan en önemlisi, yerel silahlı güçlerin motivasyonunun aynı seviyede tutulamamasıdır. Çünkü yerel silahlı...

Başka ülke topraklarında operasyon yapmanın kendine özgü problemleri vardır. Bunlardan en önemlisi, yerel silahlı güçlerin motivasyonunun aynı seviyede tutulamamasıdır. Çünkü yerel silahlı güçlerin çoğunluğu, hayatında ilk defa silah altına alınmış kişilerden oluşmaktadır. Uzun süreli bir çatışma içinde yer aldıklarında, bırakıp gitme veya sahada isteksiz durma gibi tepkiler vermeye başlarlar.

Bir amaç için bir araya getirilen topluluk olduğundan bu kişiler hayatlarında ilk kez birbirlerini görmektedir. Bir yaşanmışlıkları olmadığından da çoğunlukla birbirlerine karşı güven sorunu yaşarlar. Emir komuta eden kişilerle sahada sıklıkla tartışırlar. Operasyon uzadıkça bu tartışmalar küçük kopmalara yol açar.

***

Saha içinde yaşanan en büyük problemlerden biri de ödenen maaşlarla ilgili dedikodulardır. Sahaya gönderilen paranın çatışan gruplara eşit dağıtılmadığı iddiası gündeme gelebilir. Bu iddalar bir müddet sonra silahların karşı gruplara satıldığı gibi korkunç iftiralara dönüşebilir. O zaman da sahayı tutmak zorlaşabilir.

Sahadaki yerel komutanlar geçmişte bir askeri birliğe komuta 
etmediğinden emri altındakilerin motivasyonunu nasıl sağlayacağını bilemez hale gelebilir. Tamamen gönüllülük esası ile kurulan yapılar oldukları için de disiplin sağlanması oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle ideolojik ve dini motifli yerel silahlı güçler diğerlerine göre sahada oldukça başarılı olmaktadır. Çünkü içinde onlarca yılı bu işlerde geçirmiş kişileri barındırmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.293 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 16 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.203 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.183 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar