Seçilmişler

Musul’un kuşatılmışlığının içinde yaşananlar sanırım önümüzdeki dönem en çok konuşulan konular olacak. Bir yandan IŞİD tarafından kuşatılan iç yaşam bir yandan...

Musul’un kuşatılmışlığının içinde yaşananlar sanırım önümüzdeki dönem en çok konuşulan konular olacak. Bir yandan IŞİD tarafından kuşatılan iç yaşam bir yandan dışarıdan uygulanan abluka. Bu çifte  kuşatılmışlığın içinde mahkum bırakılan bir buçuk milyon insan.

Musul geçmişte Irak’ın Bağdat’tan sonraki en gelişmiş kentiydi. Hatta bazı konularda Bağdat’tan bile önce gelirdi. Bağdat’ta rahat oturmak isteyen liderler Musul’daki aşiretlerin sözüne önem verirdi. Bir anlamda Musul yarı özerk bile sayılabilirdi. Bağdat’a direnebilen tek şehir Musul ve onun içindeki aşiretlerdi.

Telafer de bölgedeki en önemli Türkmen yerleşim yeriydi. Kendi içlerinde mezhepsel olarak bölünseler de özlerini koruyabilmişlerdi. Silaha en yatkın ve sert Türkmen grupları buradaydı.

Saddam dahil olmak üzere üst rütbelere taşıdıkları Türkmenler hep bu yerleşim yerindendi. Buranın tek handikapı konuştukları lisanı kaybetmiş olmalarıydı. Hangi bölgeye gitseniz bir Türkmen ile konuşabiliyor olmanıza rağmen burada anlaşmakta zorluk çekebilirsiniz. Geçmişin en sert yerleri, maalesef bugün kuşatılmışlığının içinde kaderlerini bekler duruma düşmüş görünseler de son sözü yine onlar söyleyecekler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.296 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 19 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.205 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.187 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar