Menbiç-El Bab

Türk Silahlı Kuvvetleri, bayrağını göstererek yapmış olduğu Suriye’deki ilk operasyonda kendisine hedef ve ilerleme çizgisi olarak gördüğü noktaya muhtemelen ya bu yazı yayımlandığında ya da bir...

Türk Silahlı Kuvvetleri, bayrağını göstererek yapmış olduğu Suriye’deki ilk operasyonda kendisine hedef ve ilerleme çizgisi olarak gördüğü noktaya muhtemelen ya bu yazı yayımlandığında ya da bir gün sonra ulaşmış olacaktır. Önümüzdeki dönem aslında Türkiye’nin Suriye’de neler yapabileceğinin ve hangi noktalara ilerleyeceğinin tartışıldığı bir dönem olacaktır. Çünkü ABD’nin ısrarla YPG’nin Fırat’ın doğusuna ilerlediğini ileri sürmesinin altında yatan bir sebep var. PYD’nin almış olduğu noktaların Türkiye tarafından daha fazla aşağıya doğru indirilmesini engellemek amacıyla, o bölgelerde Suriye Demokratik Güçleri’nin olduğunu ima etmeye çalışmaktadırlar.

Muhtemelen Türkiye ile ABD arasındaki gerilim de, Amerikalıların SDG’ye ait olduğunu ileri sürdükleri ancak Türkiye’nin PYD’nin kontrolünde olduğunu bildiği bölgelerin kimin kontrolüne geçtiği ile ilgili olacaktır. Türkiye, harekâtı Menbiç’e doğru ilerlettiğinde aynı tartışma sanırım ülkemizde de başlayacaktır.

İkinci sorun El Bab’ın geleceği… Çünkü El Bab’ın, IŞİD’in en fazla direnç göstereceği nokta olduğu söyleniyor. Hemen Çobanbey’in güneyinde başlayan hattın, IŞİD’in çok fazla mayınlama ve uzun menzilli tanksavar silahlarıyla takviye edildiği istihbaratının olduğu çok kuvvetli bir şekilde dile getiriliyor. Güneye doğru bir operasyon planlanmazsa ve Türk tankları buna destek vermezse açıkçası operasyonun hızı çok da yeterli olmayacaktır.

Türkiye birinci safhayı muhtemelen bayram öncesi tamamlayacaktır. Yani Çobanbey’in hemen güneyi ve Cerablus arasındaki hattı tamamlayacak veya yığınaklanmasını yapacaktır. Birinci safhanın gelişen durumunda Azez ile Çobanbey arasındaki bazı köylerin ve ilerleme hattının güçlendirilmesi ile ilgili alanda çalışmalar yoğunlaşacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.293 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 16 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.203 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.183 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar