Mekik diplomasisi

Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişikliği  referandumu sonrasında önemli ülkelere bir dizi seyahatler gerçekleştirmeye başladı. Seyahatler anlaşılacağı üzere çok daha önceden...

Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişikliği  referandumu sonrasında önemli ülkelere bir dizi seyahatler gerçekleştirmeye başladı. Seyahatler anlaşılacağı üzere çok daha önceden planlanmış. Çünkü bunlar çat kapı gidilecek ülkeler değil. Tercih edilen noktalar önümüzdeki dönemde hem ticari hem de siyasi anlamda öne çıkacak ülkeler arasından seçilmiş gibi gözüküyor.

Dünya birçok kişinin söylediği üzere bir eksen kayması yaşıyor. Bunun en önemli işaretlerini de geçmişte görüyoruz. Birinci Dünya Savaşı sonunda Avrupa endeksli olan merkez İkinci Dünya Savaşı sonunda iki kutuplu bir merkeze oturuyor. Bugün ise tam anlamıyla vekalet savaşlarının yaşandığı dönemde eksen tamamen Asya-Pasifik eksenine doğru kaymış gözüküyor.

Bu durumda hem ekonomik hem de siyasi tercihlerde radikal değişimler yaşanabilir. Bugünkü gerilimler de bu radikal değişimlerin önünü kesmek için yapılıyor. Türkiye bulunduğu jeostratejik konum nedeniyle eksen kaymasında en önemli avantaja sahip olacak ülke konumuna gelecek. Enerji hatlarına ev sahipliği yapması, Asya ve Avrupa’yı bağlayan kara ve demiryoluna sahip olması, Boğazlar ve önemli su yollarının emniyetini sağlayacak bir konumda olması önümüzdeki dönemde tercih edilmesini sağlayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.293 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 16 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.203 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.183 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar