Karar anı

Her ülkenin kendi şartlarına göre bir güvenlik tehdit algılaması ve ona yönelik olarak da bir konsepti vardır. Bu tehdit algısına göre önce kuvvet yapısını, sonra da tertiplenmesini...

Her ülkenin kendi şartlarına göre bir güvenlik tehdit algılaması ve ona yönelik olarak da bir konsepti vardır. Bu tehdit algısına göre önce kuvvet yapısını, sonra da tertiplenmesini oluşturur.

Türkiye’nin güvenlik konsepti de bu tehdit algılamalarına göre şekillendirilmiştir. Geçmiş dönemde en önemli yığınaklanmanın yapıldığı yer 1’nci Ordu bölgesi olan Trakya bölgesiydi. Hem doğu bloku hem de Yunanistan’la yaşanan gerginlikler nedeniyle en yeni silah sistemleri burada konuşlandırılır, mevcutlar yüzde yüze yakın tutulmaya çalışılırdı.

Aradan geçen yıllar bu konseptte ciddi değişiklikler yapılmasına yol açtı. Türkiye iki cepheli bir savaş ve içeride de terörle mücadele etmek üzerine tertiplenmeye, teşkilatlanmaya başladı.

Dünyanın 4. nesil savaş konseptine geçmesiyle beraber ülkemiz de buna yönelik bir yapıya geçti. Komando birliklerinin sayısını artırırken iç güvenlik kapsamında kullanılmak üzere jandarma özel harekat birlikleri kurmaya başladı.

Her bir yapı değişikliği, gelişen tehdit durumuna göre yapılmaya başlandı. Son geldiğimiz durum açıkcası önem sırasında 2. Ordu’yu birinci sıraya oturttu. Hem gelişen terör tehdidi hem de Irak ve Suriye’nin parçalanma senaryoları bu durumu mecbur kıldı.

***

Bugün TSK’nın 2. Ordu bölgesinde bulunan birlik mevcudu bütün orduların çok üzerine çıkmış haldedir. Diğer bölgelerde mevcutlar yüzde 30-40 bandında seyrederken Doğu ve Güneydoğu’da bu rakam yüzde 100’ün üzerindedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.296 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 19 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.205 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.187 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar