İngiltere'de ne oluyor?

Sanırım bugünlerde en çok sorulan soru, İngiltere’de ne oldu ki bir anda ülke terör örgütlerinin hedefi haline geldi.  Bu sorunun cevabı aslında geçmişte yaşanan terör saldırılarının...

Sanırım bugünlerde en çok sorulan soru, İngiltere’de ne oldu ki bir anda ülke terör örgütlerinin hedefi haline geldi. 

Bu sorunun cevabı aslında geçmişte yaşanan terör saldırılarının içinde gizli. İngiltere’de bundan önce olan bütün terör saldırıları bir terör sarmalı şeklinde yaşandı . Bunun en önemli nedeni İngiltere’nin bir ada devleti olması ve hücrelerin uzun süre gizlenme potansiyellerinin olmaması olarak değerlendirilebilir. Ayrıca sızma gerçekleştiren bir grup varsa bunun dışarıya çıkamama potansiyelinin olması da önemli bir faktör.

***

Yakın bir arkadaşım birkaç gün önce İngiltere’den döndü. Türkiye’ye dönerken yapılan aramalar hakkında bilgi verdi. Çıkışta ayakkabılarında bomba kalıntısı olup olmadığını anlamak için özel solüsyon sürüldüğünü söyledi.  Bana sorduğu soru aynen şöyleydi; ülkeye girerken sıkı güvenlik tedbiri alınmasını anlıyorum da çıkarken niye bunlar yapılıyor anlamıyorum dedi. İşte sizlere anlatmaya çalıştığımda buydu . Ada devleti iseniz giriş kadar çıkış da sizin için önemlidir. Bu nedenle çift kontrol birincil güvenlik önlemidir.. Eylem yapanın dışarı çıkamaması girememesi kadar değerlidir. Bu konsept de yaşanan terör sarmallarının birinci nedenidir. Giren adam çıkamayacağını hissettiği anda eylem yapmaya başlıyor.

İkinci neden de İngiltere’nin dünyanın en büyük kamera sistemi sayesinde ülkeyi gözetlemesinden kaynaklanmaktadır. Devamlı kontrol altında olması yüzünden eylem yapmak hep risklidir. Ekstra bir güvenlik tedbiri almanız mümkün değildir. Tek tedbir risk görülen kişileri gözaltına almak veya aramaları sıklaştırmaktır . Bu da uyuyan hücreleri aktif hale getirir. Eylem için başka zaman kollayan hücre veya hücreler deşifre olduklarını düşünüp aktif hale gelip terör sarmalının bir parçası olurlar. İşin özeti Ada devleti olmak bazen avantaj, bazen de dezavantajdır. Burada da aynısı gerçekleşmektedir. 

Terör bir çok amacı içinde barındırsa da en büyük amacı ülke içinde korku ve dehşet salmaktır.  Bunun için de doğru zamanı bekler. İngiltere halkının  terör konusunda deneyimi başka ülkelere göre daha fazladır . Toplumsal ve basın refleksleri de bu yüzden daha oturmuş bir haldedir . Bu ülkede korku salmak kolay bir olgu değildir . Ama başka bir konuyu tetikleme potansiyelini içinde barındırdığı için çoğunlukla El Kaide ve DAEŞ, o konu üzerine yoğunlaşmaktadır. Saldırıların ardından İngiltere’de artan yabancı düşmanlığı ve müslüman karşıtlığı üzerine oynamaktadırlar. Buradan kendisine malzeme çıkacağını fark ettiği için de örgütler gerilimi sıcak tutmaya çalışmaktadırlar. Burdan da yeni elaman kazanmayı amaçlamaktadırlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.293 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 16 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.203 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.183 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar