Eğer doğruysa...

PKK elebaşlarından Bahoz Erdal’ın öldürülmesiyle ilgili Anadolu Ajansı’nın yaptığı haberin ardından yine Türkiye sosyal medya üzerinden başlayan bir tartışmanın tam ortasına...

PKK elebaşlarından Bahoz Erdal’ın öldürülmesiyle ilgili Anadolu Ajansı’nın yaptığı haberin ardından yine Türkiye sosyal medya üzerinden başlayan bir tartışmanın tam ortasına düştü: Bahoz Erdal öldürüldü mü, öldürülmedi mi?

Anadolu Ajansı, Tel Hamis adlı bir grubun sözcüsünün açıklamasına dayanarak bu haberi yaptı. Açıkçası haberin gündeme gelmesinin ardından herkesin kafasında Bahoz Erdal’ın öldürülmesiyle ilgili geçmişteki senaryoların sürekli boşa çıkması nedeniyle soru işaretleri oluştu.

5 Mayıs 2015’te “Cumhurbaşkanı neden bordo berelileri ziyaret etti”, 13 Haziran 2015’te de “Hedef kim” başlıklı yazılarımda Türkiye’nin bu tip operasyonlarla ilgili neler yapabileceğinin, hangi kapasiteye ulaştığının bilgilerini aktarmıştım. Bu iki yazıyı okuduğunuzda ne söylemek istediğimizi çok daha net olarak algılayacaksınız.

***

Uzun dönemden beri Türkiye’nin, Yüksek Değerli Hedef (YDH) kapsamında açıklamış olduğu listelerdeki terör elebaşlarının birer birer etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Hatta Kuzey Irak’taki Haftanin kampında, örgütün Kuzey Saha Sorumlusu’nun yine buna benzer bir operasyonla öldürüldüğünü, ancak ceset alınmadığı için resmi açıklamanın yapılmadığını söyleyebilirim. Çünkü devlet hayal satmaz. Devlet, eliyle dokunduğu, kimlik tespiti yapabildiği olayları açıklar. Ama işin ilginç tarafı PKK da bu ölümü bir şekilde açıklamadı. Yani bugünlerde yaşanan ve bizim duyduğumuz olaylar yalnızca devletin ele geçirdikleriyle ve telsiz görüşmelerinde tespit edilen konularla ilgilidir. Teyit edilmeyen hiçbir bilgi paylaşılmıyor. Dediğimiz gibi devlet, eliyle dokunabildiği, gözüyle görebildiği konularda net açıklama yapar.

Geldiğimiz nokta, PKK’nın sözde yöneticilerinden Bahoz Erdal’ın öldürülmesi olmamalı. Önemli olan Türkiye’nin bu konuda gösterdiği kararlılık. Açıkladığı listedeki elebaşlarının etkisiz hale getirilmesi için uyguladığı teknoloji transferi, geldiği nokta ve bu konudaki kararlılık. Bu üçü benim için çok önemli. Evet, Bahoz Erdal bir operasyonla öldürülmüş olabilir. Ama açıkçası Bahoz Erdal’ın öldürülmesinin örgütün dağılmasına yol açacağını düşünmüyorum. Çünkü bu örgüt Baader Meinhof, Çakal Carlos gibi kişi bazlı örgütler değil, ideolojik altyapısı olan örgütler. Yerine anında adam koyabilirler.

Ama şu açıdan faydası olacaktır. Örgüt militanları üzerinde olumsuz bir psikolojik baskı oluşurken, güvenlik güçlerimiz ve vatandaşlarımız üzerinde moral etkisi oluşturacaktır. Bu da küçümsenmemesi gereken kaçınılmaz bir sonuçtur. Şunu unutmamak gerekir: Terörle mücadelenin yüzde 80’i psikolojiktir ve bu psikolojik etken hepimiz için çok önemlidir.

Şimdi gelelim Bahoz Erdal’ın öldürülmesi haberleriyle ilgili kafamıza takılan sorulara…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.296 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 19 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.205 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.187 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar