'Askerlik mesleğinin farkı üniforma giymesi değildir'

El Bab’la ilgili haberler ardı ardına gelmeye devam ediyor. El Bab’ın ele geçirildiği veya kuşatıldığı gibi yazılar sonuç beklenmeden söyleniyor ve yazılıyor. Harekatla ilgili haberler geçilirken...

El Bab’la ilgili haberler ardı ardına gelmeye devam ediyor. El Bab’ın ele geçirildiği veya kuşatıldığı gibi yazılar sonuç beklenmeden söyleniyor ve yazılıyor. Harekatla ilgili haberler geçilirken operasyonda sıklıkla Özel Kuvvet ismi öne çıkarılıyor.

İşte bu iki yazılan konu bile Fırat Kalkan’ı Harekatı’nın ve askerlik mesleğinin ne kadar anlaşılamadığını ortaya koyuyor.

Fırat Kalkan’ı Harekatı bir hibrit operasyondur. Bir tarafta MİT’in dış operasyon dairesi tarafından ÖSO yönlendirilmekte, diğer tarafta ise Özel Kuvvet Komutanlığı sorumluluğunda karma birlikler koordine edilmektedir. Askerlik mesleği en basit anlatımı ile bir takım oyunudur.  Topluca kazanılır veya kaybedilir. En uçtaki adam ile en geride yemek yapan, aynı takımın bir parçası olduğunu unutmadığında yenilmez olduklarını bilirler. Kimse kimsenin rolüne talip olmaz ve rol çalmaz.

Bir gün öyle bir zaman gelir ki hiç adını duymadığınız birisi gelir ve herkes onun adını duyar. Fırat Kalkan’ı Harekatı’nda da aynen bunlar yaşanmaktadır. Bir gün bir bordo berelinin, bir gün mavi berelinin, bir gün siyah berelinin kahramanlık hikayesini duyarız. Meydanda kahramanlık için bere değil yürek gereklidir. Önemli olan aldığın eğitimi yüreğini koyarak sahada icra etmektir.

Bu meslekte insanlar birbirlerinin bilgisine hürmet ederse sahada başarılı olurlar. Rütbeler bilgiye hürmet etmemeye başladığında iş zaten baştan kaybedilir.

***

Cephe hattında insanların üniformalarının üzerinde rütbe işaretleri olmaz. Bu bir istihbarat ve güvenlik uygulamasıdır. Bunun yanında bir de gerçek durum vardır. Silah arkadaşlığı ve ikili destek grubu rütbeyi zaten içinde barındırmaz. Rütbe emir komuta birliğinin sürdürülmesi için gereklidir. Asıl önemli olan sırtının kollanacağının ve geride bırakılmayacağının bilinmesidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Burası Amazon ormanları değil! 28 Haziran 2018 | 3.296 Okunma Burası Amazon ormanları değil! 27 Haziran 2018 | 19 Okunma Kıssadan hisse 25 Haziran 2018 | 4.205 Okunma Bul ve Getir 21 Haziran 2018 | 2.187 Okunma Savulun akıncılar geliyor 18 Haziran 2018 | 3.130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar