Siyaset eğitimden elini çekmedikçe...

Değerli Okurlar, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunlar uzun süredir gündemin önde olanı. Tabii ki bu siyasi ve ekonomik sorunlara, çok derinleşmeden (ki derinleşiyor), mutlaka çözüm bulunmalıdır ve...

Değerli Okurlar, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sorunlar uzun süredir gündemin önde olanı. Tabii ki bu siyasi ve ekonomik sorunlara, çok derinleşmeden (ki derinleşiyor), mutlaka çözüm bulunmalıdır ve bir şekilde bulunacaktır. Ama bir sorun varki, ülkemin aydınlık geleceği için olmazsa olmazı, ne mi? EĞİTİM!

Acı olan şu ki, bu sorun hiç gündeme gelmiyor veya getirilmiyor. Sakın bu kadar sorun varken şimdi sırası mı be kardeşim demeyin! Bu ülke, Kurtuluş Savaşı verirken bile eğitimle ilgili kongreler düzenlemiştir. Peki öğrenmek istiyorum, ülkeyi yönetenler bu konuda neler yapıyor, yoksa gelecek Türkiye’si, eğitim, kültür ve sanattan yoksun bir gençliğe mi bırakılmak isteniyor? İyi  bir eğitim almamış veya alamamış gençlerle gelecek Türkiye’sini, uygar dünya ile nasıl yarıştıracağız?

Efendiler, bugün orta eğitim ve üniversite eğitiminde büyük bir çöküş var. Nedeni genç kuşak güçlü bir eğitim, sanat ve kültür açısından kuruyor. Ve bu çöküş öyle bir hale geldi ki, ne acıdır ki kamuda da “bizim ülkede eğitim düzelmez” diye bir algı oluştu. Lise ve üniversite giriş sınav sonuçlarında ki başarısızlıklara bakar mısınız!…. Yürekleri yakmıyor mu? Sonuçlar açıklanıyor, on binler fen ve matematik sorularından sıfır çekiyorlar.

Matematik ve fen bilimlerindeki başarı oranlarını görerek, eğitimin nerelerde olduğunun cevabını vermeye gerek var mı? Bu başarısızlığı “Efendim, sınav soruları zordu” diyerek geçiştiremeyiz. Bu sınavlarda başarısız olanların büyük çoğunluğunun imam hatipler ve meslek liseleri öğrencileri olduğu da açıklanmakta. Bu başarısızlık nedenleri yetkililerce açıklanmalı. Diğer bir iddia da imam hatip lisesi kontenjanlarının dolmadığı, boş kaldığı.

Ülkemi yönetenler, sistemin ideolojik yapılanması yani eğitim sistemindeki muhafazakar anlayışın etkinleşmesi gibi yanlışlıklar ve genç kuşağı orta eğitimde okutacak öğretmenlerin çok donanımlı olmaması sebep olabilir mi? Bu başarısızlığın sahibi tek başına da öğrenci olmasa gerek.

Sosyal devletten umudunu kesen aileler, her türlü ihtiyaçlarından kesip çocuklarını özel okullara gönderiyor. Buna gerekçe olarak da, özel okul öğrencilerinin üniversite giriş sınavlarındaki başarı oranlarının yüksek olması gösteriliyor. Eğer biz bu çocuklarımıza orta eğitimde güçlü bir kültür ve eğitim veremezsek, bu öğrencilerin gelecekte üniversitedeki başarıları da tartışılır olacaktır. Meydanlarda milletim milletim diye haykıran siyasiler; öğrenmek istiyorum… Özel okul ve üniversiteler için parasal imkanı olmayanlara verilecek cevabınızı doğrusu çok merak ediyorum. Hani hep diyorsunuz ya “fırsat eşitliği”. Üniversite giriş sınavlarında fırsat eşitliği var mı? Yürek yakan bir konu da kamu ve özel üniversiteler, binlerce mezun veriyor. Peki sonuç, diplomalı işsizler. Bu mezunlar arasında donanımlı olanlar, fırsat yaratıp yurtdışına gidiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ön seçim yapmaz iseniz başkanlığınızı bitirirsiniz 30 Kasım 2023 | 220 Okunma Kıssadan hisse 27 Kasım 2023 | 167 Okunma Devamlı demokrasi diyen emperyalistler 24 Kasım 2023 | 82 Okunma Bir sosyal adalet öyküsü 21 Kasım 2023 | 75 Okunma Siyasi gerilim ülkeye zarar veriyor 17 Kasım 2023 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar