İsmet İnönü ve Kraliçe 2. Elizabeth

1971 yılı Mart ayı sonunda Genelkurmay Başkanlığının CENTO temsilciliği bölümünde askerliğimi tamamlamış, Dışişlerine dönerek, Bakan özel kaleminde işe başlamıştım.Rahmetli...

1971 yılı Mart ayı sonunda Genelkurmay Başkanlığının CENTO temsilciliği bölümünde askerliğimi tamamlamış, Dışişlerine dönerek, Bakan özel kaleminde işe başlamıştım.

Rahmetli Osman Olcay aynı yıl 12 Mart askeri muhtırası ile kurulan hükümette Dışişleri Bakanı olmuştu. Osman Bey, Ekim ayı başlarında, “Sana bir görev vereceğim, yaşadıkça aklından çıkmayacak” diyerek, iki hafta sonra resmi ziyaret için Ankara’ya gelecek olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in İsmet İnönü ile görüşmek istediğini, bu görüşmede benim tercümanlık yapmama karar verdiğini söyledi.

Osman Bey, CHP genel başkanı olan İsmet Paşa’nın görüşme kaydının devlet arşivinde bulunması için, Partisinden biri yerine, Dışişlerinden tercüman verilmesini rica ettiğini de belirtti.

18 Ekim 1971 günü Ankara’ya gelen Kraliçe’nin programında, 19 Ekim akşamüstü İsmet İnönü ile görüşme yer alıyordu. Ziyaret saatinden bir saat kadar önce Pembe Köşkteki evine gittiğim İsmet Paşa, Kraliçenin yaşamı, saltanat döneminin önemli olayları, Türk-İngiliz ilişkileri hakkındaki bilgilerini bana doğrulattıktan sonra, görüşmede yanlış bir ifade kullanırsa, önüne koyacağım kısa notla düzeltmemi istedi.

Pembe...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ön seçim yapmaz iseniz başkanlığınızı bitirirsiniz 30 Kasım 2023 | 220 Okunma Kıssadan hisse 27 Kasım 2023 | 167 Okunma Devamlı demokrasi diyen emperyalistler 24 Kasım 2023 | 82 Okunma Bir sosyal adalet öyküsü 21 Kasım 2023 | 75 Okunma Siyasi gerilim ülkeye zarar veriyor 17 Kasım 2023 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar