‘Ekonomi iyi’; ihracatta alarm

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Isparta’da önceki gün düzenlenen Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada “Türkiye ekonomisi dünyadaki olumsuzluklara, terör olaylarına, savaşlara...

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Isparta’da önceki gün düzenlenen Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada “Türkiye ekonomisi dünyadaki olumsuzluklara, terör olaylarına, savaşlara rağmen son 21 çeyrektir büyümeye devam ediyor, ihracatını artırıyor” demiş. Zaten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de her fırsatta ekonominin performansından ve ihracat rakamlarından duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

Onları dinledikçe insanın acaba başka ülkelerde mi yaşıyoruz diyesi geliyor; zira ekonomimizde bir süredir ciddi alarm zilleri çalıyor. Değişik sektörlerden ihracatçılarımızın ne kadar zorda olduklarına ilişkin gazetelerde her gün yeni haberler!

Parite kaynaklı kayıp
Örneğin Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu geçenlerde açıkladı: Otomotiv ihracatı bu yılın ilk çeyreğinde % 6.1 gerileyerek 5.2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Bu düşüşün temel nedeni, parite kaynaklı ihracat kaybı. Derneğin hesaplamalarına göre otomotiv ihracatında parite nedeniyle kayıp, ilk 3 ayda 750 milyon dolardan fazla. Euro/dolar paritesi geçen yılla aynı seyretseydi, ihracatımız ilk çeyrekte % 8 artacak ve 6 milyar doları bulacaktı.
Sayın Bakan Yardımcısı da herhalde otomotiv ihracatının % 85’inin euro ile gerçekleştiğini, buna karşılık ihracat rakamlarının dolarla hesaplandığını biliyor. Nitekim otomotiv endüstrisinin sadece mart ayındaki ihracatı % 17’lik düşüşle 1.8 milyar dolara gerilemiş ve 1 aylık parite kaynaklı ihracat kaybı 300 milyon doların üzerine çıkmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 275 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 271 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar