Yeni Başbakan'ın da işi zor

AK Parti yönetimi kendince gerekli gördüğü istişareleri yaptıktan sonra dün genel başkan adayını, dolayısıyla da geleceğin başbakanının adını resmen açıkladı. Eğer kongrede...

AK Parti yönetimi kendince gerekli gördüğü istişareleri yaptıktan sonra dün genel başkan adayını, dolayısıyla da geleceğin başbakanının adını resmen açıkladı. Eğer kongrede olağanüstü bir durum yaşanmazsa, Cumhurbaşkanı hiç beklenmedik bir sürpriz yapmazsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin 65’inci Hükümetini Binali Yıldırım kuracak. Ve ümit ediyorum ki başarılı olacak, Türkiye’nin terör başta olmak üzere tüm gerçek sorunlarının çözümü için samimiyetle çalışacak.

Ancak yeni Başbakan’ın işi hiç kolay olmayacak. Türkiye’nin içinde ve dışında çok sorunu var. Ekonomik göstergeler pek parlak değil, şiddet her gün yeni bir boyut kazanıyor, PKK bir türlü bitirilemiyor. Dokunulmazlık konusunda atılan adımlar AK Parti’nin ve belki başkanlık sistemi projesinin önünü açsa da, Türkiye’yi daha fazla sıkıntıya sokacağa benziyor. Komşularımızla olan ilişkilerimiz, müttefiklerimizin bize bakışı, dünyadaki imajımız da problemli.

***

Vize muafiyetinin daha önceden kabul edilmiş, üstünde çalışılmış bir konu yüzünden askıya alınmasını bırakın başkalarına anlatmayı, kendimize bile anlatmak zor. Mülteci meselesi yeniden kriz haline dönüşürse, AB ile olan ilişkilerimizin bugün öngöremediğimiz boyutlarının da sarsılması söz konusu olabilir. İfade özgürlüğü, yargının bağımsızlığı gibi sorunlarımızı da unutmayalım.

Yeni Başbakan’ın yönetmek ya da çözmek zorunda olacağı sorunlar saymakla bitecek gibi değil. Hepsinden de öte Binali Yıldırım için için kaynayan bir partiyle baş etmek zorunda kalacak, karizmasının her gün sınavdan geçirildiğine şahit olacak. Partililer yeni başkanlarını kaçınılmaz olarak selefleriyle karşılaştıracak, benzeri performansı ondan da bekleyecek. AK Parti’nin ağır toplarının, kanaat önderlerinin eleştirilerini göğüslemesi gerekecek.

Ben, Binali Yıldırım gibi tecrübeli bir siyasetçinin üstlendiği, üstlenmek istediği sorumluluğun ve imkanlarının bilincinde olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki, Yıldırım kendisini sadece fiili başkanlık sisteminden hukuki başkanlık sistemine geçişin geçici taşıyıcısı olarak görmeyecek, başta da söylediğim gibi Türkiye’nin gerçek sorunlarının çözümü için samimi çaba harcayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 207 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar