Ukrayna için Marshall Yardımı

Savaşın Ukrayna’ya maliyeti ağır. Bir çok şehri, köyü, kasabası zarar gördü, sanayi ve enerji altyapısı yıkıldı. RAND uzmanlarının The Hill’de yazdığına göre Eylül...

Savaşın Ukrayna’ya maliyeti ağır. Bir çok şehri, köyü, kasabası zarar gördü, sanayi ve enerji altyapısı yıkıldı. RAND uzmanlarının The Hill’de yazdığına göre Eylül başı itibarıyla Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna heyetleri ortak yaptıkları bir çalışmayla ülkenin yeniden ayakları üstüne dikilmesinin maliyetini 349 milyar dolar olarak hesapladı.

Ki bu da Rusya’nın son haftalarda yoğunlaşan saldırıları öncesinde ortaya konan rakam. Ekim sonu itibarıyla Ukrayna Başbakanı Shmyhal savaş sonrası için en az 750 milyar dolara ihtiyaçları olacağını söylemiş.

Savaş yakın bir gelecekte sona ererse bu meblağın 1 trilyona ulaşacağını tahmin etmek zor değil. RAND uzmanları Shatz, Holynska ve Courtney bu meblağın bir kısmının hukuki imkansızlıklara karşın Rusya’nın dondurulan varlıklarından karşılanabileceğini söylüyor.

Diğer yandan da Versay Antlaşması ile Almanya’ya empoze edilen savaş tazminatının getirdiği sorunlara ve devlet parasına hukuki anlamda el koymanın zorluklarına değiniyor. Onlara göre savaşın maliyetinin beşte dördünü yüklenen ABD ve Birleşik Krallık’tan daha fazlasını beklemek gerçekçi olmaz.

Zaten Senato’nun iki kanadında da Ukrayna’ya...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 202 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar