Trump mı, Clinton mı?

Amerika Birleşik Devletleri 8 Kasım Salı günü yeni başkanını seçecek ikincil seçmenlerini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Dışişleri Bakanlığı döneminde...

Amerika Birleşik Devletleri 8 Kasım Salı günü yeni başkanını seçecek ikincil seçmenlerini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Dışişleri Bakanlığı döneminde yazışmalarının bazılarını özel mail hesabından yaptığı için başı belada olmasına rağmen kamuoyu yoklamalarında Hillary Clinton en şanslı aday olarak görünüyor. Ancak Donald Trump’ın da şansının fazla olduğuna inanan uzmanlar var.

Mesela Serge Halimi, Le Monde Diplomatique’nin ekim sayısında Trump’ın, seçmenlerin yüzde 74’ünü oluşturan İspanyolca konuşmayan beyazları hedeflediğini, pek çok eyalette bu seçmen kitlesinin dünya ekonomisindeki yapısal değişimden etkilendiğini, işsiz kaldığını ya da eskisinden çok daha az paraya razı olarak çalıştığını, dolayısıyla da Trump’ın göçmen karşıtı retoriğinin işe yarayabileceğinin altını çiziyor.

***

Trump’ın şansının yüksek olduğunu, seçilebileceğini söyleyen bir başka uzman da son 30 yıldır tahminleri her başkanlık seçiminde tutan Prof. Dr. Alan Lichtman. Ona göre Beyaz Saray’da kimin oturacağını öngörmek için 13 anahtar sorunun cevabını vermek gerekiyor. “Eğer bu cevaplardan altı tanesi olumsuz çıkıyorsa, şu an ülkeyi yöneten partinin yeniden seçim kazanması mümkün değil” diyor. Washington Post’a konuşan Lichtman’ın eylül ayı itibarıyla tahmini Demokratların, yani Clinton’un kaybedeceği, Cumhuriyetçilerin yani Trump’ın kazanacağı yönünde. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 207 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar