Tarihi tarihçilere bırakalım

Tarih siyasallaştırılmaya en uygun alanlardan biri. Bugünü anlamak, özellikle de istediğimiz gibi anlatmak için geçmişe bakmamız yeterli. Nasılsa milyonlarca veri arasında bazıları bizim istediğimiz...

Tarih siyasallaştırılmaya en uygun alanlardan biri. Bugünü anlamak, özellikle de istediğimiz gibi anlatmak için geçmişe bakmamız yeterli. Nasılsa milyonlarca veri arasında bazıları bizim istediğimiz bağlantıyı kurmamıza yardımcı olacaktır. Bir de kurgulamaya çalıştığımız sebep sonuç ilişkisi, yani hipotez daha önce başkaları tarafından kurgulanmış ve genel kabul görmüşse, işimiz çok daha kolay demektir.

Bütün yapmamız gereken belirleyici olacağını tahmin ettiğimiz bağımsız değişkeni tayin etmektir. Karşımızda siyasal eğilimleri, inançları ya da başka bir nedenle kurguladığımız nedenselliği kabul etmeye hazır bir kitle de varsa o zaman çok seçici olmamıza bile gerek kalmayabilir. Mesela Ortadoğu’nun tüm sorunlarını 100 yıl önce imzalan Sykes-Picot Anlaşması’na bağlarsanız, sorumluluğu Fransa ve İngiltere’nin, biraz da Rusya’nın sırtına yüklersiniz.

***

Böylesi tespitler rahatlatıcı, bazen de birleştiricidir. Karşı karşıya olduğunuz sorunları dışsallaştırırsınız. Sebebini, diyelim ki emperyalist yayılmacılığa bağlarsınız. Eğer yeterli sayıda insan önermenize inanırsa, doğruluğunu sorgulamazsa, atıfta bulunduğunuz sorununun çözülmesine bile yardımcı olabilirsiniz. Yarattığınız mitoloji yeni bir birlikteliğin zeminini oluşturur. “Öteki” çatışan taraflar değil dış güçler olur.

Ancak böylesi bir teşebbüsün başarılı olması için kritik eşiği aşacak sayıda insanın önermenize inanması, daha da önemlisi çıkarlarının sizin önermenizin işaret ettiği sonuçla uyuşması gerekir. Diyelim ki Sykes-Picot’yu kullanarak Ortadoğu olarak adlandırdığımız geniş coğrafyanın sorunlarını çözmek, yani bu bölgede kurulmuş devletlerin bir şekilde yeniden birleşmesini sağlamak istiyorsunuz. O zaman bu devletlerin ve onları oluşturan belli başlı unsurların da sizinle aynı beklentileri paylaşması gerekir.

Başka bir deyişle, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İsrail, biraz daha ileri gidersek Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve tabii ki Suudi Arabistan’ın, üstelik de bu coğrafya da yaşayan farklı inanç ve Kürtler gibi farklı etnik grupların da önermenizin doğuracağı siyasi sonuca razı olmaları şarttır. Aksi takdirde, teşebbüsünüz bir başka emperyalist proje olarak kayda geçer ve onların okumasıyla örtüşmediği için hiç istemeyeceğiniz sonuçlar doğurur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 10 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 175 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar