Taliban yönetiminin birinci yıldönümünde

Geçtiğimiz yıl bugünlerde Kabil’deki Batı destekli Afgan yönetimi çökmüş, Cumhurbaşkanı Gani ülkeden kaçmış, dün itibarıyla eski rejim görevi yenisine devretmeye...

Geçtiğimiz yıl bugünlerde Kabil’deki Batı destekli Afgan yönetimi çökmüş, Cumhurbaşkanı Gani ülkeden kaçmış, dün itibarıyla eski rejim görevi yenisine devretmeye başlamıştı. Afganistan’ın Taliban’a tesliminin nedeni Amerika’nın 2001’den bu yana sürdürdüğü savaş ve siyasi müdahaleden bıkması, bu ülkedeki operasyonunu her açıdan külfetli bulmasıydı.

2020 Şubat sonunda Amerika tarafından Katar’da Taliban temsilcileriyle yürütülen görüşmelerin uzlaşma ile sonuçlanması çöküşün başlangıcını hazırladı. 14 Nisan 2021’de NATO artık biz de yokuz deyince Ağustos ayındaki akıbetin ne olacağı belli oldu. Ülkedeki yabancı temsilcilikler, sivil toplum örgütleri ve hatta uluslararası örgütlerin ofisleri hızla kapanmaya başladı.

Bu plansız ve programsız ani çekilme akıllardan kolay kolay çıkmayacak görüntülerin yaşanmasına, uçakların tekerleklerine tutunan insanların havadan düşüşünün canlı yayınlarda seyredilmesine yol açtı. Ülkeye adalet, güvenlik ve galiba biraz da demokrasi götürmek için giren ABD geriye enkaz bıraktı. Afganistan büyük ölçüde 2001 öncesine döndü ve 39 milyon insanın yardıma muhtaç durumda olduğu bir yere dönüştü.

Bugünlerde Norveç’ten İngiltere’ye...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 126 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 96 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar