Suriye için geleceğini düşün

Fırat Kalkanı operasyonu Türkiye’nin ÖSO unsurlarıyla birlikte kontrol altına aldığı bölgelerde ne yapacağı, nihai hedefinin ne olacağı sorularını da gündeme getirdi. Tartışılan farklı...

Fırat Kalkanı operasyonu Türkiye’nin ÖSO unsurlarıyla birlikte kontrol altına aldığı bölgelerde ne yapacağı, nihai hedefinin ne olacağı sorularını da gündeme getirdi. Tartışılan farklı senaryolar var. Ancak yapılan operasyonun niteliğine ve açıklamaların içeriğine baktığınız zaman hedeflerinin sınırlı kalacağını, deklare edilmiş amaçların ve üstünde uzlaşılmış parametrelerin dışına çıkılmayacağını söylemek mümkün.

Mümkün diyorum çünkü kesin bir şey söylemek, böylesine kaygan ve geçişken ittifakların olduğu bir yerde hayatın plana uyacağını varsaymak zor. Müdahalenin seyrini YPG’nin, ona sponsor olan ABD’nin tavrı. Şam, Tahran, Moskova gibi diğer aktörlerin tutumları belirleyecek. Washington PYD/YPG tercihinden vazgeçerse ya da PKK’yı koşulsuz bir ateşkese zorlarsa, zemindeki şartlar doğal olarak değişecek. Amerika’nın IŞİD politikasının değişmesinin Türkiye’nin tercihlerini etkilemesi de kaçınılmaz.

***

Bu yüzden Türkiye eğer bir Kuzey Suriye stratejisi benimseyecekse, bu strateji doktriner değil esnek olmak, tekil bir anlayıştan çok farklı aktörlerin muhtemel oyun planları üstüne kurgulanmış senaryolara dayanmak zorunda. Eminim devlet kendi içinde olasılık hesapları yapıyordur, çeşitli senaryolar üstünde çalışıyordur. Ama sivil toplumun, daha doğrusu düşünce kuruluşlarının da bu konulara eğilmesinde, muhtemel senaryoları kapsamlı bir şekilde tartışmasında yarar var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 124 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 96 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar