Son iki seçenek

Orlando’da 49 kişinin hayatına mal olan silahlı saldırı Amerika için de, Türkiye için de siyasi ve fiili sonuçlar doğurmaya aday. Amerika için en ciddi sonuç, Clinton karşısında Trump’ın...

Orlando’da 49 kişinin hayatına mal olan silahlı saldırı Amerika için de, Türkiye için de siyasi ve fiili sonuçlar doğurmaya aday. Amerika için en ciddi sonuç, Clinton karşısında Trump’ın şansının artması olur. Böyle birkaç saldırı daha olursa Trump çok büyük bir olasılıkla başkan seçilir. IŞİD korkusu ve Müslüman paranoyası, aklına eseni söyleyen Trump’ı dünyanın en güçlü ülkesinin başına getirir, sadece Amerika değil tüm dünya sarsılır.

***

Böylesi bir sarsıntıdan şüphesiz ki Türkiye de etkilenir. Ama Türkiye’yi asıl etkileyecek olan Orlando saldırısını düzenleyen katil ile IŞİD arasında bağlantı bulunsa da bulunmasa da Amerika’nın IŞİD’e karşı verdiği savaşta daha kararlı bir tutum benimseyecek olmasıdır. IŞİD’i görüldüğü her yerde yok etmeyi kendine öncelikli stratejik hedef, belki de tek hedef olarak seçecek Amerika, başkanının kim olduğundan bağımsız olarak, yerel ortaklarını bundan sonra daha da fazla destekleyecektir.

Bu da Suriye’de PYD, Irak’ta İran destekli milisler anlamına gelecektir. Kesin bir öngörüde bulunmak her ne kadar imkansızsa da, Amerika’nın bundan sonra İran’ın Ortadoğu’da etkisinin artmasına itiraz etmesini beklemek gerçekçi olmaz. İsrail’in hayati çıkarlarını tehdit etmediği, Körfez’deki müttefiklerini fazla üzmediği sürece, İran’ın artan özgül ağırlığı Amerika tarafından kayıp değil fırsat olarak görülecektir. PYD, dolayısıyla PKK da Amerika’nın “dostluğundan” şu an olduğundan daha fazla yararlanacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 25 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar