Reset gerek

Reset, yani yeniden kurma, sıfırlama Amerika’daki düşünce kuruluşlarının sevdiği bir kavram. Geçmişte İran, Rusya, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeyle olan ilişkilerin yeniden kurulması...

Reset, yani yeniden kurma, sıfırlama Amerika’daki düşünce kuruluşlarının sevdiği bir kavram. Geçmişte İran, Rusya, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeyle olan ilişkilerin yeniden kurulması, daha doğrusu kurulum ayarlarına geri döndürülmesi çağrısı yapılmıştı. Şimdi aynı şeyi bizim de düşünmemiz, Amerika ile olan ilişkileri tekrar kuramasak, kurgulayamasak bile ayar yapmamız gerek.

Çünkü ilişkiler giderek daha da çatışmacı hal alıyor, taraf olduğumuz sorunlar içinden daha da çıkılmaz hale geliyor. Amerika Türkiye’nin çıkar ve beklentilerini daha da çok görmezden gelir bir tutum takınıyor. Çözülemeyen eski sorunlara her geçen gün yenileri ekleniyor. En son olarak da karşımıza GKRY’ne verdiği orantısız destekle çıkıyor.

Amerika gibi karmaşık karar süreçleri olan büyük, güçlü ve biraz da dediğim dedik bir ülkeyi benimsediği tavırdan, uygulamaya koyduğu politikadan vazgeçirmek, caydırmak kolay değil. Kıbrıs ya da Ege’de tırmandırmayla, Suriye’de oldu bittiyle sorun yönetebilmemiz de zor. Biz tırmandırırsak onlar da tırmandırır, tırmanmadan muhtemelen biz zararlı çıkarız.

Diğer yandan onlar öyle istedi diye Suriye’deki güvenlik beklentilerimizden, Kıbrıs ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 207 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar