NATO zirvesini beklerken…

Kuzey Atlantik İttifakı’nın tarihi zirvelerinden biri gelecek hafta Madrid’de gerçekleşecek. Başka konuların yanısıra 29-30 Haziran tarihleri arasında NATO bir kez daha genişlemeyi, iki yeni üyeyi bünyesine katmayı...

Kuzey Atlantik İttifakı’nın tarihi zirvelerinden biri gelecek hafta Madrid’de gerçekleşecek. Başka konuların yanısıra 29-30 Haziran tarihleri arasında NATO bir kez daha genişlemeyi, iki yeni üyeyi bünyesine katmayı tartışacak. Ama muhtemelen karar değil niyet beyanı ortaya çıkacak.

İsveç, Finlandiya ve hatta Rusya’dan çok genişlemeyi frenleyen Türkiye konuşulacak. Türkiye direnecek, İsveç ve Finlandiya’dan değişim talebini sürdürecek, olasıdır ki başta Amerika olmak üzere diğer müttefiklerinden de çeşitli konularda politika değişikliği talep edecek.

Uzlaşma teorik olarak hala mümkün. İsveç ve Finlandiya’nın bıraktığı açığı isterlerse ittifakın diğer üyeleri kapatabilir. Mesela Amerika Suriye’de belli gruplara sağladığı destek ya da askeri teknolojinin transferi gibi konularda alacağı kararlarla kolaylaştırıcılık rolü üstlenebilir.

Müstakbel müttefiklerinden önce şimdikiler Ankara’nın güvenlik endişelerine cevap üretebilir. Unutmayalım ki Türkiye’nin amacı ittifakın genişlemesini durdurmak değil. Genişlemeyi koz olarak kullanıyor, direnerek beklentilerinin en azından bir kısmını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Umarız müttefikleri Türkiye’nin taleplerini iç...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 117 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 96 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar