Lavrov-Kerry görüşmesinin ardından

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov cuma günü Cenevre’de bir araya gelerek Suriye’de başlatmayı düşündükleri yeni barış inisiyatifinin ana...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov cuma günü Cenevre’de bir araya gelerek Suriye’de başlatmayı düşündükleri yeni barış inisiyatifinin ana hatlarını konuştular. 12 saatten fazla süren görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren üç önemli nokta göze çarptı.

İlki ve bence en önemlisi her iki bakanın da, bırakın Kuzey Suriye’de kurulacak bağımsız bir Kürdistan’ı bir kenara “bağımsız Kürt inisiyatifini” bile kabul etmediklerini açıklamalarıydı. Lavrov “Kürtler Suriye devletinin parçası olarak kalmalılar, sorunun çözümünün parçası olmalılar ve Suriye’yi parçalayacak bir faktör olmamalılar” dedi.

Kerry, Amerikan güçlerinin bazı Kürt güçleriyle işbirliği yaptığını ama bunun “çok sınırlı bir temelde” olduğunu söyledi. Suriye’deki “Kürt azınlıkla” olan temasın Türkiye ile yakın işbirliği içinde gerçekleştiğini vurguladı. “Türkiye’deki dostlarımızın bu konudaki hassasiyetlerini anlıyoruz” diye de devam etti.

***

Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren ikinci açıklama Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkindi. Lavrov operasyonu eleştirmedi. Sadece bunun Suriye’nin egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini kayda geçirdi. Suriye yönetiminin rızasıyla ülkede güç bulunduran iki devletin Rusya ve İran olduğunu belirtti. Bu da Türkiye kadar Amerika’ya da verilmiş bir mesaj niteliğindeydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar