İyi mi yoksa kötü mü oldu?

Karar Gazetesi Yazarı Mensur Akgün'ün bugünkü (23.11.2022)'' İyi mi yoksa kötü mü oldu?'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya Kupası’nın açılış törenlerine katılmak için gittiği Katar’da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile el sıkıştı, daha sonra yaptığı açıklamada da bu kısa karşılaşmanın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunacağını vurguladı. Umarım onun dediği gibi olur ayaküstü görüşmeleri ilişkilerdeki tıkanıklığın aşılmasına, diplomatik normalleşmeye zemin sağlar.

Unutmayalım ki Mısır önemli bir ülke. 1978’den bu yana İsrail ve Amerika’yla geliştirdiği özel ilişkileri var. Halkının yoksulluğuna, ekonomisinin kırılganlığına rağmen askeri ve siyasi açıdan güçlü. Filistin’den Yemen’e Arap dünyasını ilgilendiren pek çok sorunda söz sahibi. Katar kadar olmasa da gaz zenginliği yolunda ilerliyor. Üstelik Yunanistan ve GKRY ile de “flörtleşiyor”.

Doğrudur, desteklediğimiz ve desteklememiz de gereken bir iktidarın askeri darbeyle devrilmesinin hoş karşılanması mümkün değildi. Fakat tepkimizin düzen değişikliğine yol açmayacağı 2013 statükosuna geri dönülmeyeceği yıllar öncesinden anlaşılmalıydı. AB, ABD, Rusya ve daha kim varsa herkesin darbeyi meşru gördüğü bir yerde kendimize manevra alanı tanımalıydık. Bağlayıcı açıklamalar yapmamalıydık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 203 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar