Hak,hukuk ve sağduyuyla

Son birkaç hafta içinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı iki kez dinleme imkanım oldu. İlki Bath’da düzenlenen Tatlı Dil Forumu’ndaydı. İkincisiyse dün başlayan...

Son birkaç hafta içinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı iki kez dinleme imkanım oldu. İlki Bath’da düzenlenen Tatlı Dil Forumu’ndaydı. İkincisiyse dün başlayan bugün de sürecek olan Al Sharq Formu’nun İstanbul toplantısında. Her ikisinde de Kalın IŞİD’e karşı mücadele üstüne konuştu. Her ikisinde de sağlam referanslar vardı.

İlki daha çok pratiğe yönelik önlemler içerirken, dünkü konuşması çok daha kavramsal, çok daha kapsamlıydı. Konferansın temasına uygun şekilde şiddet olgusundan hareketle IŞİD’i ele alıyordu. Konuşmasının tamamını yakında Al Sharq Formu’nun web sayfasında bulabileceğimizi, oradaki tartışmaların özünü de Form’un araştırma yöneticisi Galip Dalay’ın Karar’daki köşesine taşıyacağını ümit ediyorum.

***

Ana hatlarıyla özetleyecek olursam Kalın, bir insanın Allah’ın adını anmasının onu Müslüman yapmayacağını, IŞİD’in yanlış yöntemler ve çarpıtılmış referanslar kullandığını, bu örgüte karşı verilecek mücadelenin sadece askeri araçlarla olamayacağını, Esad rejiminin yaptığı katliamları görmezden gelinmemesi gerektiğini, bir terör örgütüne karşı diğer terör örgütüyle mücadele edilemeyeceğini vurguladı. Çökmüş devletlerin şiddeti beslediğini anlattı.

İbrahim Kalın Batı’daki İslam korkusuna ve onun doğurduğu ırkçılığa, bu ırkçılığın yol açtığı –tam olarak bu kavramı kullanmasa da- “yabancı savaşçılar” sorununa, filmlerden bilgisayar oyunlarına kadar neredeyse her yerde kutsanan vahşete, ama hepsinden önemlisi Müslüman ülkelerin kendi sorunlarını çözmek konusundaki yetersizliğine değindi. Batı’yı ve uluslararası sistemi suçlamanın çare olmadığını belitti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar