Felaketleri araçsallaştırmasak

Doğan Haber Ajansı muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği o çarpıcı fotoğraf bütün dünyada infial uyandırdı, vicdanları sızlattı, Amerika’da, Avrupa’da, Kanada’da mülteci sorununun...

Doğan Haber Ajansı muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği o çarpıcı fotoğraf bütün dünyada infial uyandırdı, vicdanları sızlattı, Amerika’da, Avrupa’da, Kanada’da mülteci sorununun başka bir açıdan tartışılmasını gündeme getirdi. Bu zamana kadar gördükleri, duydukları trajedileri görmezden, duymazdan gelenler bir kaç gün için de olsa başlarını mültecilerin dramına çevirdi.

Ama emin olun sadece o kadar. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra dünya siyaseti eskisi gibi akacak, bireysel trajediler hizmet ettikleri siyasi amaçların ötesinde bir anlam taşımayacak. Bir kaç gün için de Aylan Kurdi’nin adı da, mültecilerin dertleri de unutulacak.

Macarlar tel örgülerini yükseltmeyi, Çekler ülkelerine ulaşan sığınmacıları hayvanlarmışçasına damgalamayı, Almanlar verdikleri sözleri tutmamak için bürokratik engeller çıkartmayı, İngilizler yüz kızartıcı uygulamalarını sürdürmeyi seçecekler.

***

Kanada belki Aylan’ın babasına ve daha bir kaç kişiye göstermelik sığınma hakkı tanıyacak. Belki İngiltere 216 kişilik kotasını yükseltecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği belki de işlem kapasitesini arttıracak. Ama asıl siyasi ve ekonomik sorumluluk Türkiye’nin sırtına yüklenecek.

Yanılmayı çok isterdim ama ben hiçbir Avrupa Birliği ülkesinden mucize beklemiyorum. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de ellerini taşın altına sokmak isteyeceklerini sanmıyorum. Amerika ve Kanada’nın zaten bu tür insani sorunlar derdi değil. Bizim bu sorunla kendi kendimize baş etmemiz gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 333 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar