Donmuş bir Avrupa haritası

Economist dergisinin bu haftaki Amerika baskısının kapağında buzlar içinde kalmış bir Avrupa haritası var. Derginin başlığı da “donmuş” ama belli ki sadece soğuktan ve enerji krizinden değil oyun...

Economist dergisinin bu haftaki Amerika baskısının kapağında buzlar içinde kalmış bir Avrupa haritası var. Derginin başlığı da “donmuş” ama belli ki sadece soğuktan ve enerji krizinden değil oyun dışı kalmaktan da donup kalmış, atalete uğramış bir Avrupa’ya atfen seçilmiş bir başlık bu. Zaten alt başlık da geride bırakılmışlıktan söz ediyor.

Ayrıca derginin konuya ilişkin başyazısında Avrupa’nın enerji kadar jeopolitik krizden mağdur olduğu, bu çifte krizin onu zayıflatacağı, küresel pozisyonunu erozyona uğratacağı vurgulanıyor. Amerika’nın iktisadi popülizmi ve jeopolitik sarsıntılar yüzünden hem AB’nin, hem de İngiltere ve üye olmayan diğer ülkelerin rekabet şanslarının ortadan kalkacağı iddia ediliyor.

Enerji fiyatları düştü, depolar doldu, Almanya LNG terminalleri konusunda elini çabuk tuttu diye sakın sevinmeyin uyarısında bulunuluyor. Gaz fiyatlarının uzun erimli ortalamanın günümüz itibarıyla altı kat fazla olduğunun da altı çiziliyor. Bu yıl depoları doldursak da gelecek yıl aynı şeyi yapabileceğimiz şüpheli deniyor. Rusya ile ilişkilerin gerilmesinin yarattığı zorluklardan söz ediliyor.

Ancak editoryal yazının ve derginin kapak konusunun hedefinde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 124 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 96 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar