Diplomasi hâlâ mümkün...

Aralık başında tırmanmaya başlayan Ukrayna merkezli küresel kriz hafta başında yeni bir boyut kazandı. Rusya önce ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanıdı, sonra da askerlerine...

Aralık başında tırmanmaya başlayan Ukrayna merkezli küresel kriz hafta başında yeni bir boyut kazandı. Rusya önce ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanıdı, sonra da askerlerine bu bölgeleri koruma emri verdi. Artık Ukrayna’nın uluslararası toplum tarafından tanınmış sınırları içindeki bir başka bölgesinde daha Rus askerleri var. Hem de resmen.

Henüz buraları korumak için mi yoksa daha fazla ilerlemek için mi geldiklerini bilmiyoruz. Amerika, dünkü New York Times’da da yazıldığı gibi bir süredir Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planları yaptığını söylüyor ve yakın bildiği müttefiklerini paylaştığı istihbaratla uyarıyordu. Ama muhtemelen böylesi bir hamle beklemiyordu.

***

Çünkü onlar zaten bu bölgeyi fiilen Rusya’ya bırakmayı göze almıştı. Ufak tefek müdahalelere ses çıkartmayacaklarını açıklamıştı. Müzakereler sürerken, sorun Almanya ve Fransa aracılığıyla diplomasiyle çözülecekken Putin’in yaptığı hamle belli ki herkesi şaşırttı. Fakat aynı zamanda Ukrayna hakkında konuşulacak, müzakere edilecek gündem maddesini de ortadan kaldırdı.

Bundan sonra Ukrayna söz konusu olduğunda konuşulacak tek şey NATO üyeliği. Aslında onun da cevabı belli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 171 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar