Clinton seçilirse…

Çarşamba günkü yazımı ABD başkanını bizim seçmeyeceğimizi ama her iki aday için de hazırlıklı olmamız gerektiğini söyleyerek bitirmiştim. Bugün, bu hazırlığı yapan...

Çarşamba günkü yazımı ABD başkanını bizim seçmeyeceğimizi ama her iki aday için de hazırlıklı olmamız gerektiğini söyleyerek bitirmiştim. Bugün, bu hazırlığı yapan Türkiye’nin önde gelen düşünce kuruluşu SETA’nın son raporundan hareketle Clinton’ın seçilmesi halinde nasıl bir ekiple çalışabileceğini, Türkiye’yi ilgilendiren Ulusal Savunma Ajansı, Dışişleri Bakanlığı gibi konumları kimlerin işgal edebileceği üstünde duracağım. Trump cephesi ise bir sonraki yazının konusu.

* * *

Unutmayalım ki ocak ayında ABD’de görevi resmen devralacak “siyasetçi” ve birlikte çalışacağı ekip kendi ülkesi kadar dünyanın geri kalanının geleceği üstünde de söz sahibi olacak, verecekleri hatalı bir karar hepimizi etkileyecek. İkili ilişkilerimizin biçimini, Suriye, Irak, FETÖ ve PYD/PKK gibi ilişkileri zorlayan sorunların çözüm yöntemlerini belirleyecek. Bu yüzden iki kampın da yakından izlenmesi şart.

SETA da zaten tam bunu yapıyor. Amerika seçimlerini olabildiğince yakından, yani Washington’daki ofislerinden takip ediyor. Yayınladıkları raporlarla hem başkanlık seçiminin anatomisini çıkartıyor, hem de Clinton ve Trump’ın bizi doğrudan etkileyecek muhtemel dış politika ve ulusal güvenlik ekibini tanıtıcı raporlar yayınlıyor. Adayların para kaynaklarını, dolayısıyla da seçimden sonra kimin görüşlerine daha yakın durabileceklerini ortaya koyuyor.

Amerika’daki seçimleri varsayımlar ve önyargılar ötesinde değerlendirmek isteyenlere SETA’nın web sayfasından bu konuda hazırladıkları beş raporu okumalarını öneririm.

Benim bu ve bundan sonraki yazıda yararlanacağım rapor SETA Washington araştırma direktörü Kılıç Buğra Kanat’ın Lesley Dudden ve Jackson Hannon ile birlikte hazırladığı “Adayların A Takımları” başlıklı çalışma.

* * *

Bu çalışmaya göre Clinton’ın seçilmesi halinde muhtemel Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Jacop Sullivan olacak. Bilindiği gibi NSA Washington’un dünyaya bakışının belirlenmesinde hayati rol oynuyor. Yıllardır çeşitli biçimlerde Clinton’ın yanında yer alan Sullivan’a Dışişleri Bakanlığı için de şans tanınıyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı koltuğu için şimdiki Başkan Yardımcısı Joe Biden ve şu anki Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de adı geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 364 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar