Bir olgu olarak savaş…

Bazılarını benim de kullandığım ders kitaplarında tarihte kaydına rastlanan yaklaşık 14 bin 400 savaşta 3.5 milyar civarında insanın öldüğü, daha doğrusu öldürüldüğü yazar. Buna...

Bazılarını benim de kullandığım ders kitaplarında tarihte kaydına rastlanan yaklaşık 14 bin 400 savaşta 3.5 milyar civarında insanın öldüğü, daha doğrusu öldürüldüğü yazar. Buna en az 60 milyon hayata mal olan İkinci Dünya Savaşı ve 1990’larda Kafkaslarla Balkanlarda yaşananlar dahil, ancak Afganistan, Irak, Suriye, Libya, Yemen ve şimdiden on binlere ulaşan Ukrayna Savaşı değildir.

Yapılan araştırmalar oranlarda düşüşler gösterse de alınan tüm tedbirlere, kurulan tüm örgütlere, oluşturulan tüm kurallara ve insanlığın kat ettiği tüm aşamalara rağmen savaşlar ve ölümler ne yazık ki önlenememiştir.

Görünen bundan sonra da önlenemeyeceği, organize gruplar arasındaki siyasi nedenlere dayalı çatışmaların süreceği, birilerinin savaş açmak, istediklerini güç kullanarak elde etmek için çaba harcamaya, gerekçe bulmaya devam edeceğidir.

Savaş olasılığı gelecekte de devletleri hazırlıklı olmaya, askeri harcamalarını arttırmaya, ittifaklar kurmaya sevk edeceğe benzemektedir. Daha iyi yaşamaktan çok daha iyi öldürmeye kaynak ayrılacak, teker teker savaşlar lanetlense, hatta savaş genel olarak yasaklanmış olsa bile yöntem olarak varlığını idame ettirecektir.

Waltz...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 200 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar