Bir iklim değişikliği toplantısı daha başlarken

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin imzacısı 198 ülkenin temsilcileri gelecek hafta mutat toplantılarından birini daha yapmak üzere Mısır’a gidiyor. 6 Kasım da başlayıp 18...

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin imzacısı 198 ülkenin temsilcileri gelecek hafta mutat toplantılarından birini daha yapmak üzere Mısır’a gidiyor. 6 Kasım da başlayıp 18 Kasım’da bitmesi planlanan toplantıda sıcaklık artışını sınırlayacak yeni tedbirlerin alınmasından ziyade eskilerinin gözden geçirilmesi, uygulanmayanların uygulanması için çaba harcanması bekleniyor.

Resmi gündemde iklim değişikliğinin getirdiği meydan okumaya direnmekte zorlanacak olan ülkelere mali yardımdan cinsiyet sorununa kadar her şey var. Gayri-resmi gündemi ise Mısır’ın demokrasi açığı ve insan hakları ihlalleri belirleyeceğe benzer. Bir de muhtemelen hangi liderin katıldığı, hangi ikili görüşmeyi yaptığı ve tabii ki iklimden ziyade ev sahibi ülke hakkında ne düşündüğü.

Belli ki krizin ciddiyeti üstüne son günlerde raporlar yayınlanmasına, BM Genel Sekreter’i konuşup soruna ilgi çekmeye çalışmasına rağmen COP 27 geçtiğimiz yıl Glasgow’da gerçekleşen COP 26 kadar bile ses getirmeyecek. Sorunun ne kadar acil ve ciddi olduğunu çok kimse konuşmayacak, yine planlar ve programlar açıklanacak ama yeteri kadar tedbir alınmayacak.

Oysa kriz kendisini hepimize hissettiriyor, metan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 126 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 96 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar