Avrupa Konseyi’nden iyi haberler var

Avrupa Konseyi Türkiye’de iyi tanınan ama her zaman iyi haberler alınamayan bir örgüt. 1949’dan, yani neredeyse kuruluşundan bu yana üyeyiz. Kurumsal yapısının ve normlarının gelişmesine katkıda bulunduk....

Avrupa Konseyi Türkiye’de iyi tanınan ama her zaman iyi haberler alınamayan bir örgüt. 1949’dan, yani neredeyse kuruluşundan bu yana üyeyiz. Kurumsal yapısının ve normlarının gelişmesine katkıda bulunduk. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Parlamenter Meclisi’nin, çocukluk arkadaşım Yavuz Mildon da Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin bir süre başkanlığını yaptı.

Amacı insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak olduğu için hem Avrupa Konsey’inden, hem de ona bağlı, daha doğrusu bağlantılı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden oldum olası eleştiriler aldık, insan hakları ihlalleri yüzünden devlet olarak tazminatlar ödemeye mahkum edildik. Artık eskisi gibi köy yakmalar, yargısız infazlar ve işkenceler yok. Ama hala yargının bağımsızlığı, ifade özgürlüğü sorunlarımızla Avrupa Konseyi’nin gündemindeyiz.

***

Neyse ki ne tek sorunlu ülke biziz, ne de bir tek sorunlarımızla bu örgütün gündemindeyiz. Hafta başında insan hakları çalışan genç meslektaşım Müge Dalkıran ile birlikte Kültür Üniversitesi’nden 18 öğrencimizi Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdüğümüzde gördüm ki Türkiye Konsey’in daha etkin çalışması için katkı payını gönüllü olarak arttırmış ve şimdiden statü atlamış. 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya ile yönetim açısından eşit şartlara kavuşmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 115 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Eğer İstanbul’daysanız… 07 Nisan 2024 | 160 Okunma Hizmette aksama olmaması temennisiyle... 03 Nisan 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar