Yutmayız

Geçtiğimiz ay Greenpeace, tavuk endüstrisinin çevreye ve sağlığa olan olumsuz etkilerini ortaya koymak için Yutmayiz.org sitesini açtı. Ancak, iki hafta sonra büyük şirketlerden biri mahkeme kararıyla siteye erişimi...

Geçtiğimiz ay Greenpeace, tavuk endüstrisinin çevreye ve sağlığa olan olumsuz etkilerini ortaya koymak için Yutmayiz.org sitesini açtı. Ancak, iki hafta sonra büyük şirketlerden biri mahkeme kararıyla siteye erişimi engelletti. Birkaç saat içinde Greenpeace, Yutmayiz2.org adlı yeni siteyi devreye sokarak kampanyaya kaldığı yerden devam etti.

Gıda şirketleri, sağlık ve çevre konularında tüketicilere karşı sorumludur. Bilimsel veriler ile raporlardan yola çıkarak eleştirenleri susturmaları kabul edilemez. Kaldı ki, birilerini susturarak kimse haklılığını ispat edemez.
‘Yutmayız’ kampanyası, tavuk şirketlerinden hızlı büyümeleri amacıyla tavuklarda antibiyotik kullanımının derhal bırakılmasını, GDO’dan vazgeçilmesini ve üretim zincirinde ilaç ile kimyasal gübrelerden uzaklaşılmasını talep ediyor. Çiftçi haklarının gözetilmesi, tavukların tür çeşitliliği ile hayvan haklarının korunması, dışkıyı ekolojik döngüde tutarak çevre ve su kaynaklarının kirletilmemesi de talepler arasında yer alıyor.
Küresel çapta ekolojik konularda bilinç geliştikçe uluslararası tüketim davranışları da bu yönde ilerliyor, tüketiciler artık fabrikasyon ürün değil, çevreye ve sağlığa duyarlı gıdalar talep ediyorlar. Hayvancılık ve tavukçuluk sektörünün bu yeni eğilime ayak uydurabildiği söylenemez.
20 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’de kişi başına tüketilen tavuk eti miktarı neredeyse 3 katına çıkarken, bitkisel protein ağırlıklı geleneksel damak zevkimize uygun beslenme alışkanlıkları kayboluyor. Sanki tavuk eti protein ihtiyacımızı karşılamanın tek yoluymuş gibi bir algı oluşturuluyor. Sektör sürekli yeterince tavuk eti tüketmediğimizi iddia ederken, istatistikler Türkiye’de kişi başı tavuk eti tüketiminin dünya ortalamasının 1.5 katı olduğunu gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar