Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü

Topkapı Sarayı'nın restore edilen Matbah-ı Amire koğuşlarının kapısından giriyoruz. Önce kahvenin çekirdekle başlayan öyküsünü öğreniyoruz. Kahve ağacı, pişirme teknikleri...

Topkapı Sarayı'nın restore edilen Matbah-ı Amire koğuşlarının kapısından giriyoruz. Önce kahvenin çekirdekle başlayan öyküsünü öğreniyoruz. Kahve ağacı, pişirme teknikleri, gereçleri ve belgeler karşılıyor bizi.

Duvarın ardında, kahve çekirdeğinin dünyanın dört bir yanında yarattığı etkileşimi izliyoruz. Kahvenin kökenine iniyoruz, Avrupa'da yayılması ve Osmanlı'yla ilişkisi tarihi belgelerle sergileniyor.
Yağlıboya resimler, gravür ve videolar...
Kahvenin bir keyif nesnesi olarak ele alındığı bölümde içeceğin sosyokültürel yanı öne çıkıyor. Osmanlı döneminde bir tören halini alan kahve ritüeli ve kahvenin insanları eşitlemesi anlatılıyor. Verdiği keyif, toplumun tüm katlarındaki insanlar için aynı; bir nevi keyif ortaklığı var.
Fincanlar, zarflar, tabaklar, tepsiler, kahveye eşlik eden nargile gibi eşyalar ve bunların betimlendiği değişik dönemlerden gravürler, tablolar ve fotoğrafları inceliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar