TEMA Vakfı dünya eğitim literatürüne girdi

TEMA Vakfı 20 yıldan uzunca bir süredir, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim sisteminin her basamağındaki çocuklara ve yetişkinlere yönelik doğa eğitim programları geliştiriyor ve yürütüyor. Her...

TEMA Vakfı 20 yıldan uzunca bir süredir, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim sisteminin her basamağındaki çocuklara ve yetişkinlere yönelik doğa eğitim programları geliştiriyor ve yürütüyor.

Her yıl 81 ilde binlerce gönüllü öğretmenin desteğiyle 100 binden fazla çocuk doğa eğitimlerinden faydalanıyor. Bugüne kadar ulaşılan çocuk sayısı 3 milyon.
Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Lise TEMA diye adlandırılan doğa eğitim programları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile işbirliği yapılarak hayata geçiriliyor.
Eğitim programları MEB’in ders programlarına ve kazanımlarına destek olacak şekilde hazırlanıyor ve yıl boyunca sınıf içi ve dışı etkinliklerde uygulanıyor.
Etkinliklerde, toprak, hava, su, biyolojik çeşitlilik ve çevre etiği gibi konular her yaşa özel şekilde anlatılıyor.
Her programa özel etkinlik rehberleri öğretmenlere, eğitim materyalleri ise öğrencilere TEMA Vakfı tarafından ücretsiz veriliyor.
Doğa eğitim programlarının amacı, çocukların doğayla bağını erkenden güçlendirmek, doğada keşfederek vakit geçirmelerini sağlamak, doğaya duyarlı davranan bireyler olmalarına katkı sağlamak, fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemek.
Zira günümüzde artık çocuklar doğaya yabancı kalarak büyüyor. Oysa doğa insan için bir lüks olamaz, doğa bir ihtiyaç.
TEMA gönüllüsü, eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat diyor ki; “Doğadan kopuk yaşayan çocukların algı ve duyu dünyaları zayıflıyor, endişe, obezite gibi sağlık sorunları olasılığı artıyor; psikolojik gelişimleri olumsuz etkileniyor; yaratıcılıkları kısıtlanıyor.”
Bolat’ın dediği gibi, çocuklar doğada öğrenme için gerekli becerileri geliştiriyor; doğada canlıları tanıyıp empati geliştiriyorlar; doğada dayanışmayı ve işbirliğini öğreniyorlar; daha mutlu bireyler oluyorlar.
TEMA Vakfı, doğayı tanıyan, seven ve koruyan nesiller yetiştirmek için yürüttüğü bu eğitim çalışmalarıyla bu yıl ilk...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar