Sokağı kurtardık evde de pempe oda isteriz

SİVAS'taki bir taksi durağının işletmecisi kadınlara özel 'pembe taksi' için belediyeye başvurmuş.Belediyenin Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü de bu isteğe ‘duyarsız’ kalamamış ve...

SİVAS'taki bir taksi durağının işletmecisi kadınlara özel 'pembe taksi' için belediyeye başvurmuş.
Belediyenin Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü de bu isteğe ‘duyarsız’ kalamamış ve ruhsatı vermiş.

Müdürlüğün koordinatörü bey şöyle demiş: “Bu aracın şoförü bayan, müşterisi de bayanlar ve aileler olacak. Bu sayede önemli bir boşluk doldurulmuş olacak.”

Boşluk mu? Yahu ne boşluğu? Kadınları iyiden iyiye ötekileştirme boşluğu mu?

Taksi durağının işletmecisi de belediyeye pek müteşekkir, “Bizim önümüzü açtılar. Bir araç ilimize yetmeyecektir, bu uygulamaya diğer arkadaşlarımızın katılmasını da isteriz” demiş.

Yine erkek erkeğe kafanıza göre, bilgisizce, toplumsal cinsiyet eşitliğine balta vuran kararlar verip uygulamalar başlatıyorsunuz. Yahu size ne? Size mi kaldı?

Hayır madem bir ayrışmaya gidiliyor, o zaman erkeklere özel mavi taksi yapsaydınız?

Sırada ne var? Pembe otobüsler, pembe vagonlu trenler mi? Erkekler bir zahmet kullanmayıversinler o zaman toplu taşımayı? Akla neden önce kadınları alıp ayrı yerlere tıkıştırmak geliyor?

*

Kadınlara özel pembe ulaşımı denemiş tek ‘her anlamda gelişmiş’ ülke İngiltere. O da henüz o kadar ‘her anlamda gelişmiş’ değilken, 1870’lerde. Zaten 1970’lerde de uygulamaya son verildi.

Hürriyet

Onun dışında hangi ülkeler bu ‘dâhiyane’ yola başvurdu derseniz...

İran, Tayland, Hindistan, Pakistan, Mısır ve Endonezya’yı sayabiliriz. Bu ülkelerde kadının hali malumunuz.

Bizim de artık kadına şiddet ve tecavüz konusunda Hindistan’la yarıştığımız ve ataerkil düzenimizin kadını aynen gelişmemiş bir ülkedeki gibi baskıladığı, utanç vesikası bellediği, ezdiği ve dışladığı düşünülürse...

Bu tarz aklın yolunun bir olduğuna da şaşırmamak gerek herhalde.

Pembe ulaşım Endonezya’da tutmadı. Mısır’da kadın vagonları hıncahınç dolu diye şikâyetler yağdı. Hindistan’da erkekler kadın vagonlarına sızıp durdu. İran’ı hiç konuşmasak da olur.

Ne oldu? Bu ülkelerde kadına şiddet mi azaldı? Sihirli formül pembe ulaşımdı madem, neden sorun bir türlü çözülemedi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar