Renklerin gücü adına

Daha önceki yazılarımdan birinde Hatay'a gidip Marshall'ın Renk Hareketi Projesi kapsamında binaları boyayacağımızdan söz etmiştim. Geçtiğimiz hafta gittik, boyadık ve döndük.Bir nevi "boyama şenliği" diye...

Daha önceki yazılarımdan birinde Hatay'a gidip Marshall'ın Renk Hareketi Projesi kapsamında binaları boyayacağımızdan söz etmiştim.

Geçtiğimiz hafta gittik, boyadık ve döndük.
Bir nevi "boyama şenliği" diye adlandırılabilecek bu etkinlik Hatay'ın eski adıyla Herod Caddesi, şimdiki adıyla ise Kırk Asırlık Türk Yurdu Sokağı'nda gerçekleşti.
Sokak boyunca aradaki bazı sonradan yapılma binalar dışında, erken Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen yapılar yer alıyor.
Bu sokağın bir örneği daha yok. En azından şu bakımdan: Bir Katolik kilisesi, bir Ortodoks kilisesi, bir sinagog ve bir cami aynı avluyu paylaşıyor.
Burası aynı zamanda dünyanın ilk kolonlu caddesi. Çiçeği burnunda Hatay Arkeoloji Müzesi'nde buradan çıkarılan kolonları görebilirsiniz. Biz etkinliğin devamında müzede Medeniyetler Korosu'nun muhteşem konserini izlemeden evvel müzeyi gezip hem kolonları hem de devasa mozaikleri gördük. Bu müze metrekare bazında dünyanın en büyük mozaik müzesi aynı zamanda.
Hatay'da boyadığımız sokağın renkleri de kentin özünden, yani bu mozaiklerdeki renklerden seçildi. Renk Hareketi nereye gitse aynı yöntemi benimsiyor. Oranın yereline iniyor, geçmişine uzanıyor ve proje kapsamında boyanacak binaların dış cephelerinde kullanılacak renkleri oralardan seçiyor. Aradan yüzlerce veya binlerce yıl geçmiş olsa da, kaybolan renkler bir nevi yeniden hayata döndürülüyor.
AkzoNobel Marshall Ülke Direktörü Petros Katsampouris etkinliğin açılış konuşmasında, Hatay Büyükşehir Belediyesi kendilerini davet ettiği için Renk Hareketi'ni Hatay'a taşıdıklarını anlattı ve şöyle dedi: "Biz Renk Hareketi projemiz kapsamında bir araya gelerek, renklerin gücüyle insanları motive edebileceğimize ve onlara ilham verebileceğimize gönülden inanıyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar