Proje okullar ne hakla ve hangi akla hizmet?

TÜRKİYE'nin en başarılı okulları proje okul ilan edildi ve içleri boşaltılmaya başlandı.Nuran Çakmakçı hafta başında Hürriyet’te meseleyi tüm detaylarıyla yazdı. Özetleyecek...


TÜRKİYE'nin en başarılı okulları proje okul ilan edildi ve içleri boşaltılmaya başlandı.
Nuran Çakmakçı hafta başında Hürriyet’te meseleyi tüm detaylarıyla yazdı. Özetleyecek olursak...


2014’te 100’den fazla imam hatip ve meslek lisesinin proje okul olacağı açıklandı. Ama sonra, bundan vazgeçilip yeni bir liste hazırlandı ve ‘proje okul’ ilan edilen ülkenin en yüksek puanla giriş yapılan okullarına sessiz sedasız çok düşük puanlı bazı öğrenciler yerleştirildi. 2015’te proje okullara bakan onayı ile müdür atanmaya başlandı. Çok sıkı elemelerden geçerek bu okullarda çalışmaya başlamış birçok öğretmen görevden alındı, yeni öğretmenler kuralsızca atandı.


Geçtiğimiz yaz başında liselerde tanık olduğumuz öğrenci protestoları bunun neticesiydi. İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri diploma töreninde müdüre sırtlarını dönmüşler ve pek çok lisenin öğrencileri bildiri yayımlamışlardı.


Gelinen noktada, 155 proje okulda 8 yılını dolduran 1187 öğretmen başka okullara gönderiliyor ve bunların yerine atanacak öğretmenler ve yöneticilerle ilgili kriterler açıklanmıyor.


Ülkenin en başarısız okullarına el atmak yerine en başarılı okullarındaki sistemi tepetaklak etmek, onları da başarısız kılma çabasından başka bir şeyle açıklanamaz. Nitekim, Kabataş Erkek Lisesi Müdür Yardımcısı Şakir Voyvot’un sözleri de bu algıyı pekiştiriyor: “Artık bu memlekette bütün okullarımızın imam hatip lisesi gibi olma zamanı geldi. Bir zamanlar imam hatip okulu diye bir şey yoktu. Şimdi elhamdülillah dağı taşı dolduracağız.”


Proje okullar uygulaması son yılların en endişe verici gelişmelerinden biri. Mesele sadece okulların niteliksizleştirilmesi değil, Türkiye’nin geleceği de tehlikeye atılıyor. Seküler eğitime açılan savaşın körleştirdiği kimileri, ülkeye vermekte oldukları zararı hesaplamıyorlar.


Bu yılın başında, Dünya Ekonomik Forumu ‘Mesleklerin Geleceği’ adlı araştırmasını yayımladı. Türkiye’nin de aralarında olduğu 15 farklı ekonominin incelendiği araştırmada, yok olacak ve yeşermekte olan işkolları sıralanarak, dünyada 4. sanayi devriminin başladığına vurgu yapıldı.


4. sanayi devriminin konuları genetik, robot teknolojisi, nanoteknoloji, yapay zekâ, 3D yazıcılar ve biyoteknoloji. Yeni meslekler mobil internet, büyük veri teknolojisi, nesnelerin interneti ve robot teknolojisi gibi alanlarda doğarken, şu anda var olan birçok işkolu yok olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar